В Ямбол от 28 февруари до 1 март ще се състои Международният маскараден фестивал "Кукерландия"

В Ямбол от 28 февруари до 1 март ще се състои Международният маскараден фестивал "Кукерландия"

BOBSTH 15:53:31 14-01-2020
PP1550BO.016
Ямбол - "Кукерландия" - международен фестивал

В Ямбол от 28 февруари до 1 март
ще се състои Международният
маскараден фестивал "Кукерландия"


Ямбол, 14 януари /Владимир Шишков, БТА/
За 21-ва година в Ямбол и околните села на община Тунджа от 28 февруари до 1 март ще се състои Международният маскараден фестивал "Кукерландия". Тази година той ще бъде организиран от двете съседни общини. За това съобщиха на съвместна пресконференция кметовете на Ямбол и Тунджа Валентин Ревански и Георги Георгиев.
Международната проява ще бъде открита с изпълнения на Държавния ансамбъл за народни песни и танци "Филип Кутев". Основното събитие в тридневната програма на фестивала е Парадът на маскираните - състезателно дефиле на участващите маскарадни групи от страната, както и на формации от чужбина. Представянето на чуждестранните участници ще бъде на втора сцена извън конкурсната програма на фестивала. На нея ще могат да се изявяват също български маскарадни групи като сурвакари, къпачи, кукери, джамали, станчинари, маскари и дервиши, информираха организаторите.
По време на фестивала ще бъдат обявени резултатите от традиционния международен фотоконкурс "Кукерландия". С отличените творби ще бъде открита фотоизложба в художествената галерия "Жорж Папазов".
Сред съпътстващите събития на фестивала са пресъздаването на народните традиции на Сирни Заговезни, разнообразни изложби, базар на занаятите и на балканската кухня, работилници за сувенири и украшения, зона за детски забавления, снимки и графити, както и ново попълнение на Алеята на гигантските кукерски маски.
/ПП/