Руски художник показва лица и пейзажи от България в изложба в Добрич

Руски художник показва лица и пейзажи от България в изложба в Добрич

BOBSTH 14:43:01 14-01-2020
PP1440BO.011
Добрич - галерия - руски художник

Руски художник показва лица и пейзажи
от България в изложба
в Добрич


Добрич, 14 януари /Юлияна Христова, БТА/
Руски художник показва лица и пейзажи от България в изложба в Добрич, съобщават от художествената галерия за експозицията, която се открива на 16 януари.
Андрей Кулешов, живял през периода 1984-1987 г. във Варна, претворява в платна морския град. В колекцията са портрети на актьорите Михаил Мутафов, Владимир Пенев, Румена Трифонова, на музиканти и приятели. Художествената галерия получава дарение от художника - "Портрет на Венко", барабанист, с когото са споделяли увлечението си по бойните изкуства, разказаха организаторите на изложбата. От частни колекции във Финландия за изложбата са предоставени и живописните портрети "Туула" и "Ванюша".
Рисунки в експозицията свидетелстват за пътя на художника и като илюстратор и създател на диафилми и комикси, между които първият - по "Тримата мускетари" на Александър Дюма, е рисуван в България. След завръщането си в Москва повече от две десетилетия Андрей Кулешов работи като иконописец, посочват от художествената галерия. Негови картини са притежание на частни колекции в Русия, България, Гърция, Германия, Испания и редица други страни.
Изложбата в Добрич ще остане до 11 февруари.
/ПП/