ОДБХ в Плевен е открила нелегално отглеждани прасета край село Беглеж, въпреки забраната заради АЧС

ОДБХ в Плевен е открила нелегално отглеждани прасета край село Беглеж, въпреки забраната заради АЧС

BOBSTH 14:39:01 14-01-2020
PP1436BO.010
Плевен - ОДБХ - проверки

ОДБХ в Плевен е открила нелегално отглеждани прасета
край село Беглеж, въпреки забраната
заради АЧС


Плевен, 14 януари /Малин Решовски, БТА/
Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ в Плевен откри нелегално отглеждане на прасета в землището на село Беглеж. Това съобщиха днес на заседание на областната епизоотична комисия.
Въпреки забраната да се отглеждат домашни прасета, въведена след установяването на огнища от Африканска чума по свинете /АЧС/ на територията на област Плевен, при проверките на дирекцията експертите са установили наличието на частна ферма с 39 прасета край селото. На собствениците ще бъдат наложени строги санкции за нарушението, а прасетата ще бъдат евтаназирани, каза директорът на дирекцията д-р Иван Йорданов.
Той апелира всички кметове на населени места да бъдат бдителни и да не допускат отглеждане на прасета, с цел в бъдеще да не се появи отново АЧС. Експертите на ОДБХ са недостатъчно на брой и се нуждаят от подкрепата на кметовете по места, за да бъде проверявана стриктно цялата територия на областта, отбеляза д-р Йорданов.
От ръководството на частен свинекомплекс край Плевен, в който се отглеждат над 7000 прасета, заявиха, че са предприели много строги мерки за дезинфекция и многостепенен контрол за предпазване от АЧС. Собствениците обаче изразиха убеденост, че докато държавата не унищожи всички диви прасета на територията, страната няма да се освободи напълно от вируса на заболяването и опасността ще остане.
/ПП/