Рибовъди от Пловдивски регион настояват за субсидии

Рибовъди от Пловдивски регион настояват за субсидии

BOBSTH 15:06:31 07-12-2019
MM1503BO.004
с.Царимир - рибовъди - субсидии

Рибовъди от Пловдивски регион настояват за субсидии


с.Царимир,7 декември /Таня Благова, БТА/
Рибовъди от Пловдивски регион настояват за субсидии, така както всички фермери получават средства от държавата за произведена продукция. "Желанието ни е за произведена и продадена риба да се дават субсидии. Животновъдите, които отглеждат крави, кози, овце получават подпомагане, ние - не, а произвеждаме хубава и качествена храна", коментира Радослав Динчев, собственик на голяма рибовъдна ферма в с.Царимир.
Според него е добре да се заимства опитът на Румъния и Унгария, където производителите на риба се подпомагат с 1 евро за произведена и продадена риба. По този начин тяхната продукция ще е по-конкурентноспособна на европейския пазар.
Стопанството на Радослав Динчев e чacт oт аквакултурата нa България. В него се отглежда предимно шаран, но има и толстолоб, бяла риба, амур и личинки за риболов. По думите му качествата на рибата зависи от водоема и храната. Рибата за консумация се храни с гранули и ечемик и това дава чудесни вкусови качества на продукта.
През последните години във връзка с повишената култура на българина в областта на диетичното и здравословно хранене се забелязва и по-голямо търсене на риба и рибни продукти, каза още Динчев.

/ММ/