В Пловдив отличиха филми участвали на "Златен ритон 2019"

В Пловдив отличиха филми участвали на "Златен ритон 2019"

BOBSTH 11:24:01 07-12-2019
RM1121BO.017
Пловдив - "Златен ритон 2019" - награди

В Пловдив отличиха филми участвали на "Златен ритон 2019"


Пловдив, 7 декември /Таня Благова,БТА/
В Пловдив отличиха филми участвали в 24-ото издание на фестивала на българското документално и анимационно кино "Златен ритон 2019", съобщиха организаторите.
Голямата награда "Златен ритон" за анимационен филм получи филмът "Дърво от желязо", за философското осмисляне на полета на духа, за силата на съпричастността и ярката графична изразност. В категорията за документален филм "Златен ритон" бе присъден на филма "Жертва на пешки", за майсторския многопластов разказ за съдбата на човека и нациите, пометени от историческия водовъртеж на епохата.
Специална награда на журито за анимационен филм бе присъдена на филма "Лист хартия", а за документален филм - "Калин и отбора на затвора".
Наградата за дебют в документалното кино получи филмът "Икар от Кочериново", за автентичния и деликатен поглед към света на един мечтател и нелеката му съдба. За анимационен филм наградата за дебют спечели "Последният ден", за пресъздадения екзистенциален поетичен свят на самотния човек.
Наградата на община Пловдив за анимационен филм бе присъдена на "Виола" за философския прочит на една притча за любовта и свободата на избора. За документален филм наградата на община Пловдив отиде при "Какъв цвят има този свят".
Филмът "Жертва на пешки" на режисьора Асен Владимиров бе отличен с награди от Българска национална филмотека и от Съюза на българските филмови дейци/СБФД/. Наградата на гилдия "Кинокритика" към СБФД за документален филм спечели "Калин и отбора на затвора", а за анимационен филм - "Рози в нощта".
Специален диплом получиха документалните филми "Рокендрол" и "Формулата на Тео", и анимационният филм "Щастие". Присъдени бяха още редица отличия за художник-постановчик на анимационен филм, за режисьор на документален филм и др./РУМ/