Читалището в Дулово отчете конкурс за рисунки за Вапцаров

Читалището в Дулово отчете конкурс за рисунки за Вапцаров

BOBSTH 11:12:02 07-12-2019
RM1109BO.016
Дулово - Вапцаров

Читалището в Дулово отчете конкурс за рисунки за Вапцаров


Силистра, 7 декември /Пеню Николов, БТА/
Читалището "Никола Вапцаров - 1895" в Дулово отчете конкурс за портрет на Вапцаров или рисунки по негови произведения, съобщиха от общината в Дулово.
Носител на голямата награда "110 години Н.Вапцаров" е Ерай Галиб от СУ "В.Левски" в Дулово. Първа, втора и трета награда са получили Инджи Яшар от СУ "Й.Йовков" в с. Окорш, Еляй Бюлент от ОУ"П.Берон" в с.Чернолик и Селин Ваид от СУ "Й.Йовков" в с. Окорш. Дадени са и поощрителни награди.
Името на Вапцаров е свързано с Крайдунавска Добруджа благодарение на друг поет - Пеньо Пенев. За неизвестна негова статия за Вапцаров разказват в книгата си "Любопитна Силистра" бившият кореспондент на БТА в Силистра Енчо Енчев и покойният вече кореспондент на БНР Любен Антонов.Статията е намерена през 1979 година - преди отбелязването на седемдесетата годишнина от рождението на Вапцаров - от директора на тогавашния научно-изследователски център при Съюза на българските журналисти Митко Иванов. Публикувана е в редактираната от Пеньо Пенев многотиражка "Добруджанска дума", издавана през 1957 година в бившето силистренско ДЗС "Янко Забунов". Статията е писана по повод петнайсетгодишнината от разстрела на Вапцаров и е подписана с инициалите "П. П.". Пеньо Пенев, който е повлиян от Вапцаровата поезия, изразява преклонението си пред гения на Вапцаров.

/РУМ/