На Никулден храмов празник има най-старата Света обител в Плевен

На Никулден храмов празник има най-старата Света обител в Плевен

BOBSTH 17:08:01 06-12-2019
MM1705BO.023
Плевен - църква - празник

На Никулден храмов празник има най-старата Света обител в Плевен


Плевен, 6 декември /Малин Решовски, БТА/
На Никулден храмов празник има на най-старата Света обител в Плевен - храмът "Свети Николай Чудотворец". В празничния ден църковното настоятелство раздаде за здраве на миряните рибен курбан и жито.
Църквата е на повече от 185 години и е изключително ценен възрожденски паметник на културата с национално значение, посочват от Плевенската митрополия.
Сградата е вкопана в земята на място, считано от векове за свято. Преди този храм през 8 в. е имало параклис, построен с дарения на търговци от Дубровник. Днешната църква е осветена през 1834 г. и в нея са намирали убежище много светли личности, сред които историци сочат Софроний Врачански и Васил Левски. В нея е отслужен първият молебен за здраве и благоденствие по случай Освобождението на Плевен в присъствието на руския император Александър Втори. Гостували са и други монарси, държавни глави, прочути личности на България и света.
Любопитно е, че за акустиката в стените са вградени 462 глинени гърнета, подарени от плевенски грънчар. Иконостасът е дело на майстор Петър от Тревненската школа. Иконите представят ненадминатата Самоковска школа, изографисани от Димитър зограф - брат на Захари Зограф. Камбаната е дар от търговец от Финландия.
Църквата притежава уникална колекция от икони и е свято място за културен и поклоннически туризъм.

/ММ/