Полицията разкри измамна схема за пенсиониране, нанесла големи щети на НОИ в Пловдив

BOBSTH 16:29:01 03-12-2019
RM1625BO.018
Пловдив - прокуратура - измама

Полицията разкри измамна схема за пенсиониране, нанесла големи щети на НОИ в Пловдив


Пловдив, 3 декември /Таня Благова, БТА/
Отдел "Икономическа полиция" към ОД на МВР-Пловдив съвместно с Районна прокуратура Пловдив разкриха измамна схема за пенсиониране, с която е нанесена щета за три милиона лева на Държавното обществено осигуряване. Това съобщиха на съвместен брифинг районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев, Димитър Пехливанов, наблюдаващ прокурор и старши комисар Йордан Рогачев, директор на ОД на МВР-Пловдив. Образувано е досъдебно производство за извършена измама в големи размери и за съставяне на неистински официални документи - удостоверения за осигурителен стаж при пенсиониране, използвани пред ТП на НОИ-Пловдив.
Вчера е реализирана съвместна специализирана полицейска операция, при която са претърсени 6 адреса и са иззети 11 печата, празни банки УП, трудови книжки, компютърни конфигурации и 7900 лв. Открити са и 169 пенсионни преписки, каза директорът на полицията Йордан Рогачев.
В основата на измамната схема стои бивша служителка на НОИ-Пловдив /на 62 год./, към момента занимаваща се с предоставяне на частни пенсионни услуги. На потърпевши клиенти тя, заедно с дъщеря си и мъжа, с когото живее на семейни начала, са издавали неистински документи за закупуване на стаж, т.н. УП-30, като клиентите са били заблуждавани, че им е заплатен недостигащият стаж към НАП. Установени са 18 лица, които са ощетени за различни суми от 3 до 16 000 лева, като общата им щета е за около 125 000 лева. Фалшивите документи, заедно с набора от документи са предоставяни в НОИ за отпускане на пенсия на лицата. По този начин, някои от клиентите са получили неправомерно отпуснати пенсии. Разкрита е елементарна, но изключително ефективна схема, с която е нанесена вреда на различни лица и огромна щета на НОИ, каза Чавдар Грошев. Избирани са такива фирми за издаване на УП-30, които са приключили дейност или нямат запазени архиви. Установено е дори подменяне на трудови книжки с нови. По думите на районния прокурор е предотвратено безпрецедентно източване на НОИ и тепърва ще се установява щетата, но по данни на НОИ тя е за 3 милиона лева от неправомерно отпуснати пенсии. Измамната схема е действала от края на 2016 до началото на 2019 г.
Задържани са три лица от Пловдив, те са с наложена 72-часова мярка, предстои внасяне на искане в съда за постоянна мярка за неотклонение. Предвиденото от закона наказание за това престъпление е от 1 до 8 затвор и конфискация на половината имущество.

/РУМ/