В Монтана се отбелязва годишнина от обявяването на градския й статут

В Монтана се отбелязва годишнина от обявяването на градския й статут

BOBSTH 17:02:31 02-12-2019
PP1658BO.022
Монтана - градски статут - годишнина - отбелязване

В Монтана се отбелязва годишнина
от обявяването
на градския й статут


Монтана, 2 декември /Цветомир Цветков, БТА/
С различни събития днес в Монтана се отбелязва 128-та годишнина от обявяването на градски статут на селището.
В галерията "Кирил Петров" бяха представени книгите "Душесловие на Историята" от акад. Георги Марков, "Бисмарк - източният въпрос и Българското освобождение 1856-1878" - от акад. Константин Косев, и сборникът "Извори за кръстоносните походи от 1443-1444 г. в българските земи" - от акад. Васил Гюзелев.
Тримата академици гостуваха на публиката в Монтана и отговориха на въпроси за изданията. На срещата поетесата Надя Попова представи стихосбирката си "Всичко се сбъдна".
В залата на Регионалния исторически музей в града продължава форумът "Срещи с българската наука". Доц. Калин Стоев представя биография на римския император Максимин Тракиеца. Във форума участват проф. Александър Костов от Института за балканистика и Борислав Павлов - от Издателската къща "Тендрил". Събитието е организирано от община Монтана и БАН.
В 17.30 ч. на открита сцена на централния площад "Жеравица" ще започне церемонията по запалването на светлините на коледната елха. Концерти ще изнесат няколко местни фолклорни състава.
През последните две десетилетия 2 декември се утвърди като празник в календара на Монтана. Това е датата, на която през 1891 г. е издаден указът на княз Фердинанд, утвърждаващ решението на Народното събрание за преименуването на с. Голема Кутловица в град Фердинанд, припомниха от общината в Монтана.
/ПП/