В Русе младежи се учиха да прогнозират и управляват инвестиционни ресурси

В Русе младежи се учиха да прогнозират и управляват инвестиционни ресурси

BOBSTH 17:06:02 19-11-2019
PP1702BO.004
Русе - община - ученици

В Русе младежи се учиха
да прогнозират и управляват
инвестиционни ресурси


Русе, 19 ноември /Мартин Пенев, БТА/
Трийсет ученици от седем училища в Русе се учиха да прогнозират и управляват инвестиционни ресурси. Инициативата е част от практикума по финансова математика "Анализирай това", който се осъществява по програмата "Знание и растеж" на общинската фондация "Русе - град на свободния дух", съобщават от кметството в крайдунавския град.
Участниците са били запознати с основните движещи сили на финансовите пазари, със спецификите на валутните пазари и с някои стратегии за търгуване на ценни книжа, включващи технически анализ и фундаментален анализ. Пред единайсетокласниците и дванайсетокласниците са били представени възможностите за прогнозиране на цените на акциите с времеви редове, имало е и демонстрация със специализиран статистически софтуер.
Участниците са научили също какво са рискови и безрискови ценни книжа, как се съставя портфейл от рисков и безрисков актив, как се формира рисков портфейл от два актива и как се определя оптималният рисков портфейл.
От общинската управа информират, че последната среща, която е част от практикума, ще се състои на 23 ноември. На нея участниците ще се запознаят с някои похвати за оптимизация на икономическите процеси.
В практикума участват общо 50 ученици от осем русенски училища, както и 18 учители, експерти от практиката, преподаватели и студенти от специалността "Финансова математика", които са ментори и лектори.
/ПП/