Анонимни и безплатни изследвания за ХИВ ще се правят в Ловешка област

Анонимни и безплатни изследвания за ХИВ ще се правят в Ловешка област

BOBSTH 15:49:32 19-11-2019
MH1546BO.041
Ловеч - ХИВ - безплатни изследвания

Анонимни и безплатни изследвания за ХИВ ще се правят в Ловешка област


Ловеч, 19 ноември /Даниела Балабанова, БТА/
Анонимни и безплатни изследвания за ХИВ ще се правят в Ловешка област в периода 22 ноември - 2 декември, като част от Национална АНТИСПИН кампания, съобщават от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/. Инициативата е във връзка с изпълнение на Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции и отбелязване на Европейска седмица за изследване за ХИВ и хепатит, както и Световен ден за борба със СПИН - 1 декември.
По време на кампанията на територията на областта, освен че ще се проведе анонимно и безплатно изследване и консултиране за ХИВ, ще се предостави и информация как и къде всеки може да провери своя статус, с цел ранно откриване на заразени лица и своевременното им насочване за лечение. Ще има и обучения по превенция на ХИВ/СПИН.
В периода 22- 29 ноември - седмица на отворените врати в РЗИ, ще се извърши безплатно изследване и консултиране за ХИВ, хепатит В, хепатит С и сифилис.
Изнесен мобилен кабинет ще прави изследвания и консултации, организирано съвместно с БЧК и доброволци в Професионална гимназия по механоелектротехника.
Обучения, изследвания и консултации с млади хора от професионални гимназии в Ловеч ще има в периода 22 ноември - 2 декември, допълват от здравната инспекция.
/МХ/