Фестивал на бразилската класическа музика гостува в Пазарджик

Фестивал на бразилската класическа музика гостува в Пазарджик

BOBSTH 14:21:31 19-11-2019
GI1417BO.009
Пазарджик- бразилска музика- фестивал

Фестивал на бразилската класическа музика гостува в Пазарджик


Пазарджик, 19 ноември /Николета Манджукова, БТА/
Първия фестивал на бразилската класическа музика в България ще гостува в Пазарджик на 22 ноември. Това съобщиха от община Пазарджик, която е част от организаторите на проявата.
Програмата ще бъде открита в зала "Маестро Георги Атанасов" с встъпителна лекция, посветена на 100-годишнината на българо-бразилските културни отношения. По темата ще говорят Румен Стоянов- доктор хонорис кауза на Университета на град Бразилия, преводач от и на испански и португалски език и Нара Васконселос Барето- модератор на фестивала.
Във фоайето на залата ще бъде открита изложба на бразилските фотографи Тадеу Бианкони и Габриел Лордело. Снимките представят празника на божеството Йеманджа в град Витория. Тя е покровителка на майчинството, плодородието, водите и моретата, а култът към нея е привнесен в Бразилия от африканския континент. Ежегодно на 2 февруари огромни множества хора се събират по крайбрежието и хвърлят дарове във водата, измолвайки благоволението на "кралицата на морето".
Програмата продължава с клавирен рецитал на проф. Ростислав Йовчев -завеждащ катедра "Пиано" към Теоретичния факултет в НМА "Проф. Панчо Владигеров", който ще изпълни произведения на бразилски композитори от ХХ век.
Фестивалът е организиран от културен институт "Зенон" под патронажа на Посолството на Бразилия в партньорство с община Пазарджик.
Входът е свободен.

/ГИ/