ЕВН Топлофикация Пловдив започна изграждането на разширение на производствените мощности

ЕВН Топлофикация Пловдив започна изграждането на разширение на производствените мощности

BOBSTH 13:52:01 19-11-2019
GI1348BO.007
Пловдив - ЕВН Топлофикация - мощности

ЕВН Топлофикация Пловдив започна изграждането на разширение на производствените мощности


Пловдив, 19 ноември /Дима Шопова, БТА/
ЕВН Топлофикация Пловдив започна изграждането на разширение на производствените мощности. Това са нови пет водогрейни котли, които ще осигурят увеличено и по-ефективно производство на топлоенергия за пловдивските абонати. Символичната първа копка направиха кметът на Пловдив Здравко Димитров, областният управител Дани Каназирева, председателят на Общинския съвет Александър Държиков, председателят на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов и главният мениджър на ЕВН за България - Робърт Дик.
Това е следващата мащабна фаза по модернизацията, след като през 2011 г. компанията въведе в употреба сочената за най-напредничава централа за екологично производство на топлинна и електрическа енергия на Балканите, посочиха от дружеството. От приватизацията на бившия ТЕЦ в Пловдив през 2005 година досега, инвестициите на австрийската корпорация в топлофикационната инфраструктура надхвърлят половин милиард лева, каза Робърт Дик.
Кметът на Пловдив Здравко Димитров приветства новата технологична стъпка на Топлофикация, която по думите му е от полза за всички граждани. Безспорно това е една крачка към подобряване качеството на въздуха в Пловдив, а оттам и качеството на живот на хората, добави Димитров.
Разширението ще бъде готово до една година и ще заработи от началото на 2021 г. Инвестицията е на стойност от 23 милиона лева и с нея се намаляват вредните емисии.


/ГИ/