Ученици, изучаващи туризъм от Велико Търново и Охрид ще осъществяват съвместни стажове

Ученици, изучаващи туризъм от Велико Търново и Охрид ще осъществяват съвместни стажове

BOBSTH 13:26:01 19-11-2019
GI1322BO.005
Велико Търново - Охрид - ученици

Ученици, изучаващи туризъм от Велико Търново и Охрид ще осъществяват съвместни стажове


Велико Търново, 19 ноември /Марина Петрова, БТА/
Ученици, изучаващи туризъм от Велико Търново и Охрид ще осъществяват съвместни стажове и участия в международни кулинарни състезания. Това е заложено в сключения договор за сътрудничество между Професионалната гимназия по туризъм "Д-р Васил Берон" във Велико Търново и Общинското угостителско туристическо училище "Ванчо Питошески" в Охрид, Северна Македония, съобщи пред журналистите в пресклуба на БТА Татяна Данчева, директор на училището във Велико Търново.
Тя уточни, че по силата на споразумението двете училища ще кандидатстват заедно по различни проекти, свързани с развитието на професионалното и общото образование на учениците и повишаване на квалификацията на учителите от двете страни.
Според учителя по география Евгени Коев, подобно сътрудничество ще затвърди контактите между Велико Търново и Охрид, които са побратимени повече от 25 години, и това е било отбелязано на срещата на делегацията от Охрид с представителите на местната власт във Велико Търново.
В училището в Охрид се обучават 220 ученика по тригодишни и четиригодишни учебни планове, съобщи неговият директор Марин Радевски. Той отбеляза, че нуждата от квалифициран персонал за ресторантьорския и хотелиерския бизнес е голяма в Охрид, заради международната му слава на културно-исторически център и популярна туристическа дестинация, какъвто е и Велико Търново.
Душко Яковчевски, представител на Туристическата агенция в Охрид подчерта, че в това партньорство всяка от страните има какво да научи от другата и разказа как всяка година на празника Водици/Йордановден/ възпитаниците на охридското училище по туризъм подготвят около три хиляди литра рибена чорба, която раздават на гостите на празника и на социалните институции.
Директорът Татяна Данчева припомни, че гимназията по туризъм във Велико Търново има богат международен опит още от 2002 година, а част от нейните близо 500 възпитаници в момента, са били на стажове в над 12 държави от ЕС.

/ГИ/