От БСП искат спешно заседание на три комисии към СОС за "Топлофикация София"

От БСП искат спешно заседание на три комисии към СОС за "Топлофикация София"

BOBSTH 12:28:31 19-11-2019
RM1224BO.028
СОС - "Топлофикация София" - мениджмънт

От БСП искат спешно заседание на три комисии към СОС за "Топлофикация София"


София, 19 ноември /София Господинова, БТА/
Поискахме след днешното конструиране на комисиите на Столичния общински съвет спешно заседание на три комисии, които имат отношение към "Топлофикация София" - инженерна комисия, стопанска комисия, както и комисията по финанси и бюджет. Това заяви днес в СОС Калоян Паргов, председател на групата на БСП в СОС. Днес съветът прие доклад относно избора на ръководства и попълване на поименния състав на постоянните комисии на СОС. На днешното заседание на съвета беше избран Борислав Иванов /Атака/ за един от зам.-председателите на СОС. Той е от групата "Патриоти за София", която включва съветниците от Атака /без Волен Сидеров/ и ВМРО.
Вчера в Надзорния съвет на "Топлофикация" е постъпило искане от изпълнителния директор на дружеството Кремен Георгиев правомощията му да бъдат прекратени по лични причини. За нов изпълнителен член на Управителния съвет надзорът е утвърдил Александър Александров, който е новият изпълнителен директор.
По думите на Паргов практиката директори на общински дружества да си подават оставката по лични причини не е от вчера. Според Паргов е необходимо надзорът да изясни какви са причините, довели до тази оставка, защото според него те не са само лични. Трябва да е ясно оттук нататък как продължава работата на дружеството, каза Паргов. Той подчерта, че новите общински съветници също трябва да се запознаят със състоянието на "Топлофикация". Паргов е на мнение, че е наложителен финансов одит на дружеството предвид размера на дълговете. Паргов припомни решението на СОС от лятото, което даде ход на търсене на международен консултант, който да предложи финансов модел за развитие на дружеството, което да доведе до неговото оздравяване. Паргов и групата му искат да се спази буквата на закона и следващото ръководство на "Топлофикация" да бъде избрано с конкурс, на който всички кандидати да представят своите концепции.
Николай Стойнев, председател на Комисията по икономика и собственост към СОС, коментира пред журналисти днес, че е в правомощията на Надзорния съвет на дружеството да приеме тази оставка и да назначи изпълняващ длъжността изпълнителен директор, защото "Топлофикация" е едно от най-важните общински дружества. По думите му то не може да стои без оперативно управление, особено заради вече започналия отоплителен сезон. От днес нататък предстои сформирането на комисията на СОС, изслушване на ръководството на дружеството за това какви действия са предприели по осигуряване на отоплителния сезон и какви са плановете за бъдещето развитие, каза Стойнев.
Той подчерта, че това е валидно и за останалите общински дружества. Предстои съветниците да анализират бизнес плановете на тези дружества и съответно да следят за тяхното изпълнение, каза Николай Стойнев. Той също припомни, че СОС прие програма за привличането на външен мениджмънт, който да гарантира инвестиции в технологичното обновяване на "Топлофикация". От жизнено значение е да се реализират такива проекти от технологично обновяване, за да може дружеството да изплаща задълженията си, подчерта Стойнев и допълни, че основните задължения на дружеството са към "Булгаргаз".


/РУМ/