Сдружение "Аутизъм днес" с дарения строи единствен по рода си образователен комплекс в Плевен

Сдружение "Аутизъм днес" с дарения строи единствен по рода си образователен комплекс в Плевен

BOBSTH 12:06:31 19-11-2019
RM1203BO.026
Плевен - образование - аутизъм

Сдружение "Аутизъм днес" с дарения строи единствен по рода си образователен комплекс в Плевен


Плевен, 19 ноември /Малин Решовски, БТА/
Сдружение "Аутизъм днес" с дарения строи единствен по рода си образователен комплекс в Плевен, който оказва подкрепа на деца от Северна България. Това съобщи за БТА Владислава Цолова - председател на Сдружението.
Тя уточни, че напълно е завършен и празнува една година от създаването си Центърът по приложен поведенчески анализ и комплексна терапия за деца с аутизъм, приемащ нуждаещи се от цялата страна. Всекидневно се работи с по 20-30 деца от Плевен, Свищов, Левски, Ловеч, Троян, Бургас и други градове. Екипът доказа, че поведенческата терапевтична програма, която се прилага, има стойност на лечение за аутистично разстройство, посочи Цолова. Тя поясни, че се модифицира поведението на детето с аутизъм към социално приемливо чрез стимули, подкрепящи желаното поведение. Така детето може да се социализира и да стане адаптиран член на обществото, подходящ за интеграция в детска градина и училище, изтъкна Цолова.
До момента сдружение "Аутизъм днес" е създало центрове в София и Плевен и се подготвя да открие подобен в Бургас, само с средства от дарения, подчерта тя. Цолова показа поредното ценно дарение, която са получили тези дни от САЩ.
"Сградите, които ползваме, са предоставени от общините, но вътре в тях оборудването и обзавеждането е изцяло с дарения. Имаме много приятели за каузата и това е така, защото вече сме доказали, че генерираното доверие го задържаме и увеличаваме. В общинската сграда в Плевен, която ни е предоставена за 10 години, с дарения открихме Центъра и той функционира успешно. Досега са инвестирани около 30 000 лева. Малко повече сме инвестирали за следващата стъпка, която правим - създаване на детската градина "Монтесори". През декември тя ще приеме под един покрив за приобщаващо обучение заедно деца без проблеми и деца със специални потребности", обясни Цолова.
Специалистите са сертифицирани за работа по метода Монтесори. "Това е световно известна методика за деца с проблеми и без проблеми, които научават под игрова форма, едно от друго, умения и знания, които са им необходими за ежедневния живот. След детската градина в този образователен комплекс ще отвори врати и училище за деца от първи до пети клас - строителите вече работят и по този проект", подчерта Владислава Цолова.
/РУМ/