Детските градини в Добричката община да станат безплатни, предлага кметът

Детските градини в Добричката община  да  станат  безплатни, предлага кметът

BOBSTH 09:25:31 19-11-2019
RM0921BO.005
Добричка община - детски градини - безплатни

Детските градини в Добричката община да станат безплатни, предлага кметът


Добричка община, 19 ноември /Юлияна Христова, БТА/
Детските градини в Добричката община да станат безплатни, предлага кметът Соня Георгиева в доклад до общинския съвет, който е предложен и за публично обсъждане. Според кмета това е стъпка към преодоляване на демографската криза и превръщането на Добричката община в социална.
Премахването на таксите, които сега родителите заплащат, ще допринесе за пълното обхващане на децата от най-ранна възраст в детските заведения и ще увеличи посещаемостта. Мярката ще осигури равен достъп на всички деца до образование независимо от финансовото състояние на семействата, посочва Георгиева. Тя допълва, че подкрепата ще насърчи млади семейства да останат да работят и живеят в общината. Общинският бюджет събира годишно от такси, заплащани от родителите за детските градини, около 35 000 лева, които могат да бъдат компенсирани от други приходи, се пояснява в мотивите за предложението. Кметската управа смята, че през лятната ваканция и децата, на които им предстои да постъпят в първи клас, също не трябва да дължат такса, ако посещават сборна група.
Общината приема становища за промените, които са направени в проект за допълнение и изменение на общинската наредба за местните такси и цени на услуги.

/РУМ/