Легендарният Емил Табаков представяСимфония No 8 на Антон Брукнерсъс Софийската филхармония

Легендарният Емил Табаков представяСимфония No 8 на Антон Брукнерсъс Софийската филхармония

BOBSTH 16:18:01 18-11-2019
AM1615BO.007
/ПП/Софийска филхармония - Емил Табаков

Легендарният Емил Табаков представя
Симфония No 8 на Антон Брукнер
със Софийската филхармония


Легендарният Емил Табаков представя Симфония No 8 на Антон Брукнер със Софийската филхармония

На 21 ноември легендарният маестро Емил Табаков застава пред Националния оркестър, за да представи едно от най-грандиозните произведения в музикалната история Симфония No 8 на Антон Брукнер.

Маестро Табаков неведнъж е демонстрирал афинитет и дълбочинен прочит на творбите от австрийската школа, към която принадлежи и Брукнер. Неговите интерпретации традиционно оставят публиката въодушевена.

Австрийският композитор е сред ярките представители на Романтизма, станал популярен през XX век благодарение на Караян. Осмата му симфония, наричана от някои Апокалиптична, е сред абсолютните шедьоври в класическата музика - триумф на вярата и благодарността към живота.

Брукнер завършва работата по симфонията си през август 1887 година. И бърза да я представи на диригента Х. Леви - негов приятел и ментор. След като се запознава с партитурите, Леви казва, че симфонията е неосъществима и предлага на Брукнер да я намали значително. Брукнер преживял много болезнено критиката на своя "баща в изкуството", но през 1889-1890 г., той се връща към симфонията, като я редуцира донякъде и редактира първата част.

Премиерата е на 18 декември 1892 г. във Виенската филхармония под ръководството на Х. Рихтер. Тя е толкова успешна, че феновете на композитора я обявяват за "короната на музиката от XIX век".
Съвременниците наричат Осмата симфония "Апокалиптична". Пианистът и музикален критик Й. Шалк, пише, че тя представя борбата за култура и най-висшите идеали на човечеството. Пак според критиците Осмата симфония е една грандиозна романтична концепция, основана на типичния конфликт за романтиците между от една страна - бруталната сила и спокойствието на вечната красота на Вселената и от друга - самотния човек, изгубен в нея.

Билети за събитието са налични на касата на зала България и в Ивентим.

Кремена Николова - Флор
реклама и връзки с медиите
Софийска филхармония
Mobile +359 898 606 174
Facebook
Instagram
/АМ/