И тази седмица нощният воден режим на Плевен и десет селища в региона остава

И тази седмица нощният воден режим на Плевен и десет селища в региона остава

BOBSTH 16:17:01 18-11-2019
MM1613BO.007
Плевен - воден режим - продължение

И тази седмица нощният воден режим на Плевен и десет селища в региона остава


Плевен, 18 ноември /Малин Решовски, БТА/
И тази седмица нощният воден режим на Плевен и десет селища на региона остава. Той продължава втори месец, съобщиха за БТА от "ВиК" дружеството в областния град.
От 16 септември дружеството започна спиране на водата нощем от 00.00 ч. до 5 ч. сутринта, поради намаленото количество, което идва от водоснабдителна група "Черни Осъм". През деня няма да се въвежда за сега режим, защото акумулираните количества вода, които се събират през нощта, стигат да задоволяване потребностите на населението на Плевен и тези селища през останалата част на денонощието, поясниха от дружеството.
На 13 ноември е от "ВиК" - Плевен са обявили спиране на водата и през деня от 14.00 ч. часа до 17.00 ч., но на следващият ден този режим е бил отменен, защото са паднали достатъчно валежи.
Плевен и засегнатите селища основно се снабдяват с питейна вода от водоснабдителна група "Черни Осъм", подчертаха от дружеството. В момента водата, която се доставя, е намаляла наполовина. Плевен разчита и да други, допълнителни водоизточници от региона, от които се доставя вода чрез помпени станции, отбелязаха от фирмата.
За трайното и устойчиво решаване на проблема с водата, трябва да се изгради язовир в Балкана и за това има стратегия от преди 30-тина години, припомниха от "ВиК" - Плевен. Кметът на Плевен Георг Спартански днес също заяви пред репортер на БТА, че проблемът трябва да се решава с язовир и евентуално да се търсят и други източници.
/ММ/