Обществена кампания за събиране на отпадъци, които могат да се рециклират, започва в Кюстендил

Обществена кампания за събиране на отпадъци, които могат да се рециклират, започва в Кюстендил

BOBSTH 15:41:31 18-11-2019
PP1537BO.014
Кюстендил - отпадъци - рециклиране

Обществена кампания за събиране на отпадъци,
които могат да се рециклират,
започва в Кюстендил


Кюстендил, 18 ноември /Елица Иванова, БТА/
Обществена кампания за събиране на отпадъци, които могат да се рециклират, започва в Кюстендил. Кампанията е по идея на две жителки на с. Слокощица, община Кюстендил, - Искра Стоилова и Камелия Гребенарова, и е подкрепена от кмета Петър Паунов, съобщиха от общината.
С идеята са запознати кметовете и кметските наместници, както и председателите на читалищните настоятелства.
Инициативата ще започне във всяко едно от малките населени места. Ще има пункт за отпадъци, където ще могат да се предават хартия и пластмаса, и доходите ще се използват за селото. Ще бъдат предоставени контейнери в междублоковите пространства в кварталите на града. Ще разчитаме на етажните собствености да организират събирането на хартиените отпадъци. Със събраните средства, след сортирането на отпадъка, ще се подкрепят обществени инициативи, каза пред журналисти кметът Паунов.
Той посочи, че това ще е първата солидна обществена инициатива срещу "заливащите" ни отпадъци. "Идва Коледа, празници, ще има много отпадъци, така че ви призоваваме да подкрепите тези млади хора", каза Паунов.
Преди година и половина, оглеждайки се, разбрахме, че проблемите с боклуците идват бързо, защото не мислим как ги изхвърляме. Затова решихме да събираме отпадъците, които се рециклират, на едно обособено място в селото и след това с парите да преценим какво да правим, за да подобрим инфраструктурата. Искахме този отпадък да превърнем в нещо добро и не очаквахме такъв резултат, казаха инициаторките. Те посочиха, че с първите събрани пари - 250 лв., са подкрепили благотворителна кауза.
/ПП/