В болница "Канев" в Русе отбелязват Световния ден на недоносените бебета

В болница "Канев" в Русе отбелязват Световния ден на недоносените бебета

BOBSTH 09:45:01 17-11-2019
RM0941BO.002
Русе - болница "Канев" - Световен ден на недоносените бебета

В болница "Канев" в Русе отбелязват Световния ден на недоносените бебета


Русе, 17 ноември /Стоян Русев, БТА/
В русенската университетска многопрофилна болница "Канев" отбелязват днес Световния ден на недоносените бебета със среща на пораснали вече деца и техните майки и татковци. Организатор е отделението "Неонатология", съобщават от ръководството на здравното заведение.
През деветмесечието на тази година в АГ-комплекса са се родили 98 недоносени деца, а още четири са приведени от други лечебни заведения. 11 от тях са били с ниско тегло под 1500 грама и четири с изключително ниско тегло - под 1000 грама. Бебето с най- ниско тегло е 800 грама.
В момента в отделение "Неонатология" има девет недоносени бебета, за които неонатолозите полагат всички интензивни грижи. След тях са и тризнаците, които се родиха в болница "Канев" на 7 ноември.
Отделението по Неонатология в Университетска болница "Канев" е с повече от 50-годишна история. Утвърдено е като междуобластен център и приема рискови новородени деца от градовете Разград, Тутракан, Бяла, Кубрат, Исперих, Силистра.
От болницата сочат, че в България преждевременните раждания годишно са около шест хиляди. Тази стряскаща статистика показва, че на практика недоносените деца са най-голямата група малки пациенти, като броят им нараства. Това е и причината да съществува Световен ден на недоносените бебета./РУМ/