Читалището в опаченското село Горско Абланово празнува 90 години от създаването си

Читалището в опаченското село Горско Абланово празнува 90 години от създаването си

BOBSTH 17:44:01 16-11-2019
RM1740BO.003
с. Горско Абланово - читалище - 90 години

Читалището в опаченското село Горско Абланово празнува 90 години от създаването си


с. Горско Абланово, 16 ноември /Боряна Димитрова, БТА/
Народно читалище "Христо Ботев - 1929" в опаченското село Горско Абланово празнува 90 години от създаването си. Културната институция е създадена на днешната дата - 16 ноември през 1929 година, разказа пред БТА председателят Димитринка Иванова.
Архивните документи разказват, че преди 90 години група от 25 местни енсусиасти, предимно учители, създават читалището в селото. През годините то не е спирало да бъде хранилище на българския дух и култура. По думите на Иванова, преди 30 -40 години тук е развивана разностранна самодейност. Към читалището е имало танцов състав, мъжка фолклорна група, състав по художествено слово, женски хор. Днес, поради застаряващото население на селото, дейност развива женската група за автентичен фолклор "Аблава". 13 дами на възраст около 70 години продължават да пренасят традициите във времето, допълва читалищният деец.
За жителите и гостите на селото днес имаше концерт с участието на състава от Горско Абланово, на народния певец от Попово Петър Кирилов и ПФА "Мизия" от Търговище. Зам.-председателят на Съюза на музикалните и танцови дейци Любчо Василев е връчил плакет на Иванова за приноса на читалището за развитието на българската култура.
Гости на празника на читалището и Горско Абланово са били кметът на Опака Мехидин Кадиров, заместникът му Румен Петков, хора от всички краища на страната, свързани макар и с част от живота си с населеното място.

/РУМ/