Гостоприемните балканджии от Елена посрещнаха хиляди гости на традиционния Празник на еленския бут

Гостоприемните балканджии от Елена посрещнаха хиляди гости на традиционния Празник на еленския бут

BOBSTH 15:09:31 16-11-2019
MM1505BO.026
Елена - бут - празник

Гостоприемните балканджии от Елена посрещнаха хиляди гости на традиционния Празник на еленския бут


Елена, 16 ноември /Марина Петрова, БТА/
Гостоприемните балканджии от Елена посрещнаха хиляди гости на традиционния Празник на еленския бут. При откриването кметът инж.Дилян Млъзев припомни, че идеята за празника е възникнала преди осем години, съвместно с Местния съвет по туризъм, за да се припомни една позабравена кулинарна традиция, която за еленчани е особено важна, защото ги е обединявала преди векове в дните около Димитровден.
Над 1500 еленски бута, приготвени от големите производители и домашните майстори бяха рзположени на щандовете в града.
Според Млъзев за производството на уникалния деликатес всички производители спазват стародавната рецепта, която включва три компонента -бутът от прасето, натурална сол и въздухът на Еленския Балкан, без добавки или консерванти, посочи той.
По думите му производителите на еленски бут в района не са били засегнати от ситуацията, предизвикана от Африканската чума по свинете в средата на годината. Съответно не е намалял броят на произведените бутове, както и не се е увеличила цената им, спрямо миналата година.
През тази година на празника единствената разлика е, че в така наречения Касапски кът, където е възстановката на традицията, прасето е предварително заколено, проверено и сертифицирано за да се спазят изискванията на ветеринарно-медицинските органи за безопасност.
Заради хубавото време и богатата програма в двудневния празник се очаква да пристигнат много хора от цялата страна и чужбина. Доказателството е, че от месец насам няма свободни места в легловата база от близо 2500 места, посочи той.
Според Млъзев отдалечеността на Елена от големите промишлени центрове дава възможност за развитие на екологични производства и на природосъобразен туризъм, което е голямото богатство на района и предпоставка за устойчивото икономическо развитие.
Приветствие към организаторите и гостите отправиха министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, заместник-министъра на земеделието Янко Иванов, представители на институции и кметове на съседни общини.

/ММ/