Национално многоезично състезание събира над 140 ученика от цялата страна в Ловеч

Национално многоезично състезание събира  над 140 ученика от цялата страна в Ловеч

BOBSTH 11:08:01 16-11-2019
MM1104BO.014
Ловеч - национално съзнание - езици

Национално многоезично състезание събира над 140 ученика от цялата страна в Ловеч


Ловеч, 16 ноември /Даниела Балабанова, БТА/
Национално многоезично състезание по английски, испански, италиански, немски, руски и френски език се организира в Профилираната езикова гимназия "Екзарх Йосиф Първи". Участниците са ученици от цялата страна - 142-ма, които решават езиковите текстове днес. Състезанието е било открито снощи от кмета на община Ловеч Корнелия Маринова, съобщават от общинската администрация.
Отдавна Ловеч е незаобиколим фактор в чуждоезиковото образование, е заявила Маринова при откриването в зала "Америка за България" в Езиковата гимназия. Тя е припомнила за ролята на Американския девически колеж от 1881 г., както и че сегашното училище отваря врати през 1950 г. с 250 ученици, изучаващи английски, френски и немски език. "Догодина ще отбележим 70 години от началото на нашата Езикова гимназия. Ще направим и първа копка на новото крило на сградата, така че след завършването му всички ученици ще могат да учат в една смяна", е посочила Корнелия Маринова.
Приветствие са поднесли още Веселина Ганева, експерт в Дирекция "Образователни програми и образователно съдържание" в Министерството на образованието и науката /МОН/, и Еленко Начев, началник на Регионалното управление по образованието -Ловеч. Сред официалните гости са били експерти от МОН и други.
Събитието е било съпътствано с богата художествена програма, с участието на Духовия оркестър и Фолклорния танцов състав при гимназията, както и с изпълнения на различни езици. Присъстващите от двора на училището са изгледали спектакъла "Звук и светлина", който разказа за гордото минало на Средновековната крепост и града.
Организатори на състезанието са Министерството на образованието и науката, Регионално управление на образованието - Ловеч, и Профилирана езиковата гимназия. Резултатите от състезанието ще бъдат съобщени по-късно от МОН.
/ММ/