В седмицата на бащата в русенските музеи мъжете са с предимство

В седмицата на бащата в русенските музеи мъжете са с предимство

BOBSTH 09:43:31 16-11-2019
MM0939BO.028
Русе - музей - Седмица на бащата

В седмицата на бащата в русенските музеи мъжете са с предимство


Русе, 16 ноември /Стоян Русев, БТА/
По повод на международната седмица на бащата днес в Русе в Музея на градското всекидневие /Къщата на Калиопа /и къщата музей "Баба Тонка" бащи и дядовци, идващи с деца, ще заплащат символична такса от два лева, а децата им ще влизат в експозициите безплатно. Съобщението е от дирекцията на Историческия музей в града.
Посетителите ще имат възможност да се запознаят с исторически колекции, отразяващи културното наследство на Русе от периодите на Възраждането и по-късния европейски модерен бит, уточняват от музея.
Справките сочат, че къщата, в която се помещава Музеят на градския бит, е строена е през 60-те години на XIX в. В нея се е помещавало консулството на Прусия. След Освобождението на България (1878 г.) къщата става собственост на богатия русенски търговец Стефан Камбуров - виден гражданин, участник в комитета за приемане на Българската екзархия в Цариград (1870). По негова покана през 1886 г. от Букурещ в Русе идва австриецът-живописец Шарл Шаусберг, който изписва стените и таваните на втория етаж, както е било модерно по това време. Стенописите и подписът на Шаусберг са запазени.

/ММ/