Служителка на МВР дари апаратура за недоносени бебета на кюстендилската болница със средства от своя авторска книга

Служителка на МВР дари апаратура за недоносени бебета на кюстендилската болница със средства от своя авторска книга

BOBSTH 15:01:31 09-11-2019
IS1458BO.017
Кюстендил - неонатология - дарение

Служителка на МВР дари апаратура за недоносени бебета на кюстендилската болница със средства от своя авторска книга


Кюстендил, 9 ноември /Елица Иванова, БТА/
Термо легло и две кислородни палатки дари днес на неонатологията в Кюстендилската болница 31-годишната Десислава Николова. Тя е служител на МВР, а инициативата й за дарението е лична, след излизането на книгата й "Щастлива и красива бременност като моята".
"Средствата, набрани от продажбата на книгата ми, на сто процента отиват за купуване на кувьози и апаратура за болници, които имат нужда от тях", разказа авторката.
"Идеята ми дойде през осмия месец на бременността, когато ми се наложи да вляза в болница за задържане. Тогава разбрах колко е важно децата да се раждат на термина. Разбрах, че е важно, ако са родени преждевременно и недоносени, да ползват техниката и апаратурата, които са им нужни, за да могат да се развият", допълни Николова. Тя посочи, че това я е мотивирало да има и тя принос, като обикновен човек, да подобри средата, в която живеем.
"Описах опита си в книга, за да повлияя на тъжната статистика, че всяка четвърта жена абортира, а всяко десето дете се ражда недоносено. С книгата си ги вдъхновявам и успокоявам", разказа още авторката.
Това е шестото дарение на Десислава Николова. За по-малко от три години, тя е дарила апаратура за недоносени бебета в лечебни заведения в Червен бряг, Разград, Горна Оряховица, Гоце Делчев и Видин. Общата стойност на събраните средства е близо 50 000 лева, реализирани от продажбите на 3000 броя от книгата й. Николова допълни, че предстои да дари апаратура за недоносени бебета и в болници в Благоевград и Хасково.
"Съмишлениците ми са млади хора, които вместо цветя на своите сватби, казват на гостите си, че ще подкрепят каузата "Подари щастие" и техните гости получават книгата. Какво по-хубаво от това младите хора да са толкова осъзнати и толкова помагащи", разказа още Николова.
Тя посочи, че много българи, живеещи в чужбина също се включвали в кампанията и много се гордеели с този проект.
"Много уважавам дарителските жестове, защото благодарение на тях ние може да обслужваме нашите деца на много добро ниво, по отношение на апаратура и условията за отглеждането им. Ние се свързахме с Деси Николова и заявихме желанието си, защото нямахме термолегло. Кислородните палатки подменяме на определен период, за да са в добро състояние", каза д-р Светлана Ризова от неонатологичното отделение към МБАЛ "Д-р Никола Василиев". Според нейни данни, около 10 процента от децата, които се раждат, са с тегло под 2,5 кг. "Има и деца с по-високо тегло, но също им е нужно време и усилия, за да се адаптират и укрепнат", посочи д-р Ризова. Според нея на този етап отделението в кюстендилската болница е добре оборудвано и функционира нормално.

/ИС/