Северняшкият ансамбъл в Плевен е удостоен с най-високата награда на СБМТД - "Кристално огърлие"

Северняшкият ансамбъл в Плевен е удостоен с най-високата награда на СБМТД - "Кристално огърлие"

BOBSTH 11:18:31 09-11-2019
IS1115BO.006
Плевен - Северняшки ансамбъл - награда

Северняшкият ансамбъл в Плевен е удостоен с най-високата награда на СБМТД - "Кристално огърлие"


Плевен, 9 ноември /Малин Решовски, БТА/
Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци "Иван Вълев" в Плевен бе удостоен с най-високата награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци /СБМТД/ - "Кристално огърлие". Отличието връчи председателят на съюза Станислав Почекански "За изключителен принос в развитието на българския фолклор и по повод 60-годишнината на ансамбъла".
Наградата прие директорът на състава Мариян Туджаров.
"Златна лира" на СБМТД получи Анелия Макавеева - диригент на хора, а със "Сребърна лира" бяха отличени Катя Александрова - артист-оркестрант, и Росен Цветанов - артист-балетист.
Творческият колектив получи и Плакет от Община Плевен, по повод своята годишнина и за принос за популяризиране на българския фолклор у нас и по света.
С голям успех Северняшкият ансамбъл представи празнична програма, създадена под ръководството на главния художествен ръководител Красимир Кондов и хореографа Мартин Мочков. В нея участваха над 100 артисти - бивши и настоящи певци, танцьори, оркестранти. Публиката бе впечатлена от песни и танци, създадени през годините от композиторите Иван Вълев, Филип Кутев, Красимир Кюркчийски, Ангел Шопов и днешните ръководители на ансамбъла, както и от хореографи като Маргарита Дикова, Димитър Димитров, Гето Ценковски, Георг Хинов и други. Празникът започна с емблематичната песен "Тъкала ли си, момина мале", обработка на един от създателите на състава - Иван Вълев. Блестящият финал бе поставен със запазената марка на ансамбъла - музикално-танцовата композиция на Иван Вълев и Димитър Димитров "Гергьовден". Много аплаузи събра и един от най-популярните предишни солисти - Димитър Димитров, който също се изяви на сцената с две песни.
Поради големият интерес концертът ще бъде повторен с безплатен вход на 12 ноември от 19.00 часа в театър "Иван Радоев".

/ИС/