Десетокласничката Ива Георгиева от Велико Търново представи своя първи роман като победител в конкурс за съвременни любовни романи

Десетокласничката Ива Георгиева от Велико Търново представи своя първи роман като победител в конкурс за съвременни любовни романи

BOBSTH 11:13:01 09-11-2019
IS1110BO.005
Велико Търново - десетокласничка - роман

Десетокласничката Ива Георгиева от Велико Търново представи своя първи роман като победител в конкурс за съвременни любовни романи


Велико Търново, 9 ноември /Марина Петрова, БТА/
Десетокласничката Ива Георгиева от Велико Търново представи своя първи роман, след като беше обявена за победител във Втория конкурс за съвременни любовни романи на Фондация "Буквите".
Дебютният роман на 16-годишната писателка е озаглавен "Нарисувай есента в очите ми", но освен за любов в него се засягат и много теми, свързани с българската съвременност, каза за БТА Ива Георгиева.
Тя е ученичка в паралелката по журналистика и връзки с обществеността в Хуманитарната гимназия "Св. св. Кирил и Методий" във Велико Търново.
Историята разказва за любовта между художник и журналистка. Сюжетът се развива в две линии - едната, когато двамата са ученици и другата, когато вече са реализирани млади хора на по 25 години.
Младата авторка определя романа си не като стопроцентова романтична книга, а като вдъхновяващ роман, защото в него освен за любов се разказва и за това как героите преследват и постигат мечтите си.
Идеята е, че текстът чрез любовната история ще докосне читателите, но същевременно ще ги мотивира да следват и своите мечти, независимо от трудните времена в които живеят, посочи Ива Георгиева.
Издателят Иван Богданов от фондация "Буквите", уточни, че на книжния пазар липсват съвременни български любовни романи, а те продължават да бъдат жанр, който се търси. Това е провокирало идеята да бъде обявен конкурс за любовен роман. Той се осъществява вече втора година на две нива. В първото се избират текстове, от тези, които авторите изпращат, а във второто - има гласуване в рамките на един месец, в което текстовете трябва да наберат над 1000 гласа.
Романът на шестнайсетгодишната Ива е събрал над 1620 гласа, което я е превърнало в победител. Издателят уточни, че преди издаването на книгата, Ива е минала през обучителен курс как да представя своето творчество, как да отговаря на журналистически въпроси, какво да бъде поведението й пред камера, как да разказва за себе си и други умения, които са важни за публичния образ на един автор.
За да стане един автор на книга име, което да провокира читателите, той трябва да е амбициозен и да не се страхува от забележките на издателите и редакторите, каза Богданов и даде пример с романа на десетокласничката.
Неговата първа версия била текст с над 400 страници, и с доста объркан сюжет. Издателят е изпратил две страници забележки, очаквайки, че момичето ще се разплаче и ще заяви, че няма да прави нищо повече, но само след няколко часа тя върнала писмо с подробни бележки, как според нея, би трябвало да се развие сюжетът.
Ива свири на пиано, танцува и смята, че всяко изкуство помага на другото.
Младата писателка има идея за втори роман, в който ще има отново любовна нишка, но акцентът ще бъде върху живота на съвременните тийнейджъри. В любовните романи животът е много по-хубав, отколкото е в действителност, затова за мен сега предизвикателството е да покажа как протича животът на двама тийнейджъри, които откриват любовта днес и сега, отбеляза авторката. Дебютната книга на Ива Георгиева беше представена в читалнята на РНБ "П.Р.Славейков". /ИС/