В Плевен отбелязват с изложба 135 години от рождениетона големия художник Ангел Спасов

В Плевен отбелязват с изложба 135 години от рождениетона големия художник Ангел Спасов

BOBSTH 06:45:01 09-11-2019
AM1439BO.007 06:45
Плевен - художник - Ангел Спасов - изложба

В Плевен отбелязват с изложба
135 години от рождението
на големия художник Ангел Спасов


Плевен, 9 ноември /Малин Решовски, БТА/
"Нито с Нея, нито с Него" е изложбата, която се очаква с голям интерес в Плевен. Тя е посветена на един от най-големите художници, родени и израснали в града - Ангел Спасов (1884-1974), съобщиха от Художествената галерия "Илия Бешков". Експозицията е посветена на 135 години от рождението на големия български творец.
Изложбата е първи по рода си опит за фокусиране върху два ярко застъпени в творчеството на автора образи - на жената - увековечен в скулптура, и на собствения му лик - запечатан през годините от него самия в живопис и рисунка.

Уникален допир до творчеството
на големия Ангел Спасов

Експозицията е своеобразна среща, както с художествения свят на Ангел Спасов, така и с пътя, който той изминава до тяхното въплътяване в материал. От началната идея, често извлечена от някоя от стотиците пощенски картички, които той е разменял с родственици и приятели и е колекционирал, през предварителните щрихи и ескиза до овеществяването в гипс, керамика, бронз. Но експозицията е и възможност за досег до образа на художника - до наследената от Ангел Спасов колекция от автопортрети, в които той често използва фотографски образи, при това в много случаи създадени от самия него.
Казано с езика на днешния ден - това е галерия от автопортрети, създадена на основата на феномена selfie, но със средствата на фотографската техника от първата половина на ХХ век, твърдят авторите на експозицията.

Плевенска галерия съхранява ценно
наследство на уникален творец

Днес в колекцията на Художествена галерия "Илия Бешков" в Плевен се съхранява не само почти цялото творчество на Ангел Спасов - скулптури, живописни платна и рисунки, даващи ни възможност да проследим пътя му на художник - от първия до сетния му дъх, но и целият му личен архив - от статива, върху който вае своите тримерни образи, през личната му библиотека до огромната издирена, събрана и опазена до днес кореспонденция от и до него.
Изхождайки от целия този богат корпус от материали е създадена изложбата "Нито с Нея, нито с Него", която може да бъде мислена като подстъп към по-сетнешното изследване и презентиране на творчеството на Ангел Спасов. Подстъп, при който, макар и условно, не се срещаме нито с Нея, нито с Него, а с един от възможните прочити на фрагменти от завещаното ни художествено наследство.

Докосване до интимния свят на този
велик автор на Плевен и България

Фрагменти, в които за първи път се разкрива важната роля, която отделни епизоди от интимния свят на художника - личните преживелици, несгоди и радости, щастие и безлюбовие, документирани в архива му, имат при създаваните от него скулптури, живописни платна и рисунки. Това е разказ за двете, неотменно свързани и неделими природи - на художника и творец Ангел Спасов. Разказ за плътски желания, страстни мечтания и безпокойство. А зад всичко това прозира един дълго пазен в тайна, премълчаван, не споделян никому отказ. Отказът да вярваш, че някой ден може да си с Нея, да си с Него.
Изложбата се съпътства от каталог, в който се публикуват за първи път редица документи и произведения на художника.
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Плевен и www.izkustvo.bg и със съдействието на Регионалния исторически музей в Плевен.
По проекта е работил екип от деветима творци - Антония Караиванова, Пламен Петров, Рамона Димова, Наташа Ноева, Александра Гогова, Цветан Игнатовски, Сенка Симеонова, Иван Велчев, Александър Сахатчиев.
Ценната експозицията, създадена за големия български творец Ангел Спасов, ще бъде открита на 12 ноември от 18.00 часа в галерия "Бешков" и ще остане пред погледа на публиката и през декември. Куратор е Пламен Петров.
/АМ/