За първи път в Плевен показват ценна експозиция за самолетостроенето и авиацията в България

За първи път в Плевен показват ценна експозиция за самолетостроенето и авиацията в България

BOBSTH 06:30:01 09-11-2019
AM1434BO.006 06:30
Плевен - самолетостроене - експозиция

За първи път в Плевен показват
ценна експозиция за самолетостроенето
и авиацията в България


Плевен, 9 ноември /Малин Решовски, БТА/
За първи път в Плевен е показана ценна експозиция за самолетостроенето и авиацията в България. Изложбата "Самолетостроенето в България" е признание за значението и мястото на самолетостроенето в България, за родните самолетостроителни фабрики, произвеждали стотици самолети, за българските летци и техния принос в световната авиация и космонавтиката. Идеята е на Регионалния исторически музей в града, съобщиха за БТА от културния институт.
Уникалната колекция ще остане в Регионалния исторически музей в Плевен до 17 ноември и се очаква да привлече както широката общественост, представителите на академичната, студентската и ученическата общности, така и военнослужещите от Факултет "Авиационен" на НВУ "Васил Левски" и Военновъздушната учебна база "Георги Бенковски".
Изложбата има за цел да популяризира новооткриващото се от 1 януари 2020 година Висше военновъздушно училище "Георги Бенковски" - Долна Митрополия, съгласно решението на Народното събрание, което се оценява от експертите в тази сфера като особено важно за историята на авиацията в България.
Експозицията, която привлича любопитството на гостите на музея в Плевен, е посветена и на 150-годишния юбилей на Българска академия на науките. Българското астронавтическо дружество - клон Пловдив, Регионалният академичен център /РАЦ/-Плевен са създали ценната документална фотоизложба, а за начинанието са получили подкрепа от Община Плевен и от Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства - Казанлък, както и от Факултет "Авиационен" на Националния военен университет "Васил Левски".

Избрани са най-ценните фотоси
за миналото на тази индустрия

Изложбата включва уникални фотоси от богатата история на самолетостроенето в България. Тя е много актуална, според специалистите, както с богатата сбирка от важни и малко известни документи от служебните архиви и личните архивни фондове, така и с многото фотоматериали. Всички, над 70 на брой фотоси, са предварително селектирани и тематично подредени.
Експозицията проследява в документални снимки развитието на самолетостроенето у нас, което е едно от големите индустриални предизвикателства през XX век. В България са разкрити три самолетни фабрики - Държавната аеропланна работилница - ДАР, в София, Държавната самолетна фабрика - Казанлък и Държавната самолетна фабрика - Ловеч.
Фотокопията на снимки, в голямата си част - предоставени от Българската Военна академия "Г.С. Раковски", са подбрани и предварително проучени от полковник (о.р.) проф. Димитър Недялков. Ползвани са и копия на архивни изображения, собственост на колекционери и наследници на казанлъшките военни - Петя Големанова, Румелия Христова и Лилия Димитрова.
Официалното й откриване съвпадна с честванията на Деня на народните будители. Откриването на художествено-документалната изложба в навечерието на общобългарския духовен празник позволи на посетителите да се докоснат до знакови експонати от фонда на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства - гр. Казанлък и Музея на авиацията, филиал на НВИМ.

От БАН са категорични, че България може
да се превърне отново в авиационен център

Възстановяването на Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" коментира пред БТА чл.-кор. проф. Петър Гецов от Института за космически изследвания и технологии на БАН, председател на Българска астронавтична федерация. Той е категоричен, че новото учебно висше звено край Плевен може да се превърне в привлекателен авиационен център и марка на България по света. По думите му България има големи традиции в подготовката на кадри в авиацията, а възстановяването на училището ще даде нов тласък за това.
Известният експерт е категоричен, че трябва да се отдаде заслуженото на консенсуса, който е създаден в държавата за възстановяването на учебното звено.Този въпрос като че ли бе един от малкото в държавата, по който се достигна до консенсус у нас, изтъкна чл.-кор. проф. Петър Гецов.
/АМ/