Ремонтиран е Трънският манастир "Св. Архангел Михаил"

Ремонтиран е Трънският манастир "Св. Архангел Михаил"

BOBSTH 16:56:31 08-11-2019
GI1653BO.018
Трън - манастир - храмов празник

Ремонтиран е Трънският манастир
"Св. Архангел Михаил"


Трън, 30 май / Елка Робева, БТА /
Ремонтиран е Трънският манастир "Св. Архангел Михаил". Обновяването е направено по Програмата за развитие на селските райони и е на стойност 523 000 лв.
Светата обител, строена по време на Второто българско царство, е обявена за паметник на културата. Манастирът е издигнат заедно с Погановския манастир в Сърбия, затова и църквите, намиращи се сега от двете страни на границата са идентични. Църквата "Св. Архангел Михаил" датира от 14 в., разказа отец Николай - игумен на Светата обител. В олтара е запазена голяма мраморна плоча с култово предназначение, чийто надпис сочи, че е от времето на Марк Аврелий Антоний /161 - 180г./ и е на латински.
От стенописите в храма са оцелели само отделни фрагменти, като се различават два слоя рисунки. Първите се отнасят кък 14 в., а вторите са правени през 1643 г. и включват композициите "Причастие на апостолите", "Поклонение на жертвата", "Христос в гроба" и др.
Със средства от дарения бе направен нов покрив на храма и дренаж на основите му. Трънският манастир "Св. Архангел Михаил" е строен по времето на Асеневци. В периода на османското владичество е бил важен културен център в Западните покрайнини, като в него е функционирало и килийно училище. Обителта е била свързана и с националноосвободителните борби на българския народ в Трънския край.
Днес в манастира бе отслужен водосвет и раздаден курбан по случай храмовия му празник./ГИ/