Осигурени са първите средства за възстановяване на паметника "Слишовска могила"

Осигурени са първите средства за възстановяване на паметника "Слишовска могила"

BOBSTH 16:23:01 08-11-2019
GI1619BO.014
Трън - паметник

Осигурени са първите средства за възстановяване на паметника "Слишовска могила"


Трън, 8 ноември /Елка Робева,БТА/
Преведен е първият транш от средства за възстановяване на паметника "Слишовска могила" в Трънско, съобщи Иво Антонов - директор на дирекция в Министерството на отбраната. Сумата е 5 000 лв. и ще бъде използвана за почистване и изготвяне на проект за рехабилитация на монумента, казаха от общината.
Инициативата е на местните дружества "Трънски глагоръц" и културно-просветно дружество "Руй".
Паметникът край с. Слишовци, в близост до ГКПП "Стрезимировци" и границата със Сърбия е висок 25 метра и първоначалната идея при построяването е той да бъде възпоменание за разкъсаните след Ньойския договор земи и семейства. На върха му е трябвало да бъде поставена камбана, чийто звън да напомня на братята и сестрите, останали зад граничната бразда, че болката им е споделена и родината им не ги е забравила. Кулата е завършена през 1953 г. и идеята е трансформирана, като паметникът е превърнат в символ на антифашистката борба и вместо камбана, на върха е поставена петолъчка.
В Държавен архив - Перник се съхранява документация за довършване на паметника, която датира от 1955 година и е в обем 33 листа. Тя е част от архивите на Околийски народен съвет на депутатите на трудещите се - град Трън. Съхраняват се още литографийни копия на проектно-сметната документация.
Днес признателни трънчани поднесоха венци и цветя пред паметника.


/ГИ/