Политически натиск е оказан върху общински съветник от БСП в Борован чрез опит за палеж на дома му

Политически натиск е оказан върху общински съветник от БСП в Борован чрез опит за палеж на дома му

BOBSTH 16:12:01 08-11-2019
GI1608BO.013
Враца - пресклуб - БСП - палеж - позиция

Политически натиск е оказан върху общински съветник от БСП в Борован чрез опит за палеж на дома му


Враца, 8 ноември /Ива Спасова, БТА/
Целенасочено действие с ясен политически знак е извършеният снощи опит за палеж на гаражната врата на семейната къща в Борован на Пламен Петров, избран за съветник в общината от коалиция "БСП за България". Това заяви в пресклуба на БТА във Враца председателят на Областния съвет на БСП Ивайло Лилов.
Той определи случая като притеснителен. Лилов посочи, че извършеното снощи престъпление, според него, е свързано с предстоящото днес първо заседание на новоизбрания общински съвет в Борован и избора на председател на съвета. Случаят е отразен в официалния бюлетин на Областна дирекция на МВР във Враца. Започнато е досъдебно производство.
Петър Станев, председател на Общинския съвет на БСП в Борован, също избран за общински съветник, разказа, че вчера към 22 часа му се е обадил Пламен Петров и разказал за случилото се. Пожарът е загасен от Пламен и неговия брат, който живее в съседство, преди огънят да обхване автомобила и жилищните помещения над гаража. "Посетих го веднага и установихме, че вратата е залята с някаква течност и е запалена", допълни Петър Станев.
Той също предположи, че палежът е свързан с предстоящото днес заседание на общинския съвет. След завършилите избори в общината от местната коалиция "СДС" /ЗНС, ДПС, ЗС "Ал. Стамболийски", НДСВ, Новото време, Воля/, която получи 6 от 13 мандата в новия съвет, се обърнали към двамата съветници от "БСП за България" да формират мнозинство, тъй като ГЕРБ имат 5 съветници. Предложили още Петър Станев да поеме председателския пост на съвета, а неговият колега Пламен Петров трябвало да издигне кандидатурата му.
След случилото се още снощи Пламен Петров заявил категорично на Станев, че няма да направи номинацията и по този и всички други въпроси в общинския съвет ще гласува "въздържал се". "Искрено се надявам, че нашият съветник ще събере кураж и ще изрази ясно волята си", каза Ивайло Лилов. Той допълни, че е разбираемо и когато пред погледа на детето ви къщата гори, това е ясен знак, че семейството ви е заплашено. Според него, е ясно и кой е заинтересован да не се формира мнозинство и да се блокира работата на общинския съвет в Борован. Само че с такива ли похвати, след като си загубил изборите, ще "обръщаш" резултатите, попита той.
Народният представител от коалиция "БСП за България" Анастас Попдимитров, който също участва в пресконференцията, каза, че е поискал среща с директора на Областна дирекция на МВР-Враца, за да научи какви мерки са предприети за бързото разкриване на престъплението. Той коментира, че случилото се е грозно, унизително и възмутително, тази тема би трябвало да е изкоренена от нашата действителност. На Пламен Петров и семейството му е осигурена охрана, каза в заключение Ивайло Лилов.

/ГИ/