Националното състезание за извличане на данни и знания "QUERYADA" стартира във ВСУ "Черноризец Храбър"

Националното състезание за извличане на данни и знания "QUERYADA" стартира във ВСУ "Черноризец Храбър"

BOBSTH 16:03:01 08-11-2019
AM1601BO.009
/ПП/ВСУ "Черноризец Храбър" - Национално състезание "QUERYADA"

Националното състезание за извличане
на данни и знания "QUERYADA"
стартира във ВСУ "Черноризец Храбър"


08.11.2019

В рамките на събитието в университета ще бъде открита гостуващата експозиция "Новите будители", ще се проведат лекции на световноизвестни учени и ще се обсъжда професионалната реализация на младите хора

Националното състезание за ученици и студенти за извличане на данни и знания "QUERYADA" ще се проведе на 9 и 10 ноември 2019 г. във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър". Инициатор и организатор на събитието за пета поредна година е катедра "Информатика" на университета. В състезанието (присъствено и онлайн) ще участват отборите на Варненския свободен университет, Икономическия университет във Варна, Техническия университет - Габрово, Минно-геоложкия университет, Русенския университет "Ангел Кънчев", на Математическата гимназия и СОУ "Климент Охридски" в морската столица. Чуждестранните участници ще се включат онлайн.
В състезателните дни участниците ще работят по задачи, свързани с моделиране на база данни по зададен бизнес казус, ще пишат заявки на SQL, ще извличат данни от една или повече свързани таблици и ще изследват уязвимости на бази данни в уеб.
Отборите ще работят и по изследователска задача, свързана с откриването на зависимости и аномалии в данни по проблем, избран от самите тях. Могат да се обработват числови данни, изображения, видео и звук.
Изключително интересна и богата е съпътстващата програма на "QUERYADA".
На 9 ноември от 13.30 ч. в Учебно-спортния комплекс на университета започва дискусията "Micro IT Jobs" или как студентите и гимназистите могат да работят почасово. Модератор на панела е доц. д-р Галина Момчева. От 14.15 ч. същият ден е лекцията "Умни градове - реалности, перспективи, прогнози", която ще представи световноизвестният швейцарски експерт в областта на информационните технологии и софтуерни архитектури д-р Александър Самарин. Той ще презентира ролята на BIG Data за интелигентните градове.
Социалната отговорност на ИТ експертите ще бъде обсъдена на работен семинар на 10 ноември от 13.00 ч. Той се провежда по проект "Достъпно обучение по Web съдържание - AWCAT" номер 2017-1-PL01-KA203-038820 по Програма Еразъм+, КД2 "Стратегически партньорства" на ЕС. По проекта е разработена иновативна програма за обучение на студенти, свързана с достъпността на уебсайтове за хора със специални потребности. Модератор по темата ще бъде проф. д-р Теодора Бакърджиева.
Със специален интерес се очаква и откриването на гостуващата интерактивна експозиция "Новите будители", която включва нестандартни научни визуализации и идеи, разработени в партньорство между Научноизследователския институт към Медицинския университет - Варна и преподаватели и студенти от професионални направления компютърни науки, архитектура, изкуства на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър". Експозицията бе открита за първи път в навечерието на Деня на народните будители във Варна. Във ВСУ изложбата ще е в главното фоайе на университета, след което ще бъде изложена и в Медицинския университет.
След откриването на експозицията ще бъдат наградени и победителите в "QUERYADA".
/АМ/