Откриха в центъра на Пловдив мраморна статуетка на богинята майка Кибела

Откриха в центъра на Пловдив мраморна статуетка на богинята майка Кибела

BOBSTH 17:13:01 27-10-2019
RM1709BO.045
Пловдив - археологическо откритие

Откриха в центъра на Пловдив мраморна статуетка на богинята майка Кибела


Пловдив, 27 октомври /Таня Благова, БТА/
В центъра на Пловдив е открита мраморна статуетка на богинята майка Кибела, съобщи за БТА Мая Мартинова - ръководител на археологическите разкопки за проучване на обект "Форум Север", в частен терен, откупен от община Пловдив.
Това е съвсем ново откритие. Статуетката е на божество от римския пантеон, почитано във Филипопол през римската епоха и представлява богинята майка Кибела седнала на трон, от двете страни с два лъва. Статуетката е без глава, има следи от опожаряване. Намерена е в късноантичен пласт от началото на 4 век, когато християнството се утвърждава по нашите земи и такива езически паметници са били подложени на унищожение, затова главата е счупена, каза Мая Мартинова. По думите й: "Това е северната част на Агората- градския площад на Филипопол, която е наситена с такива паметници, свързани с религиозния и административния живот. Съвсем скоро там открихме и надпис, който представлява фрагмент от императорско писмо, така че това е най-репрезентативната част от площада, където се стичало населението на града през римската епоха, и където са съсредоточени такива паметници: статуи на императори, на видни филипополски граждани, афиши за провеждане на гладиаторски борби. Така, че тази находка за нас не е изненада", посочи Мартинова.
Кибела е фригийска богиня, майка на легендарния цар Мидас. Почитана в големи части на Мала Азия и в Тракия. Кибела е наричана още и Велика майка, Майка на боговете и всичко живо на земята, на възраждащата се природа и на нейното плодородие. Олицетворява силите на природата, покровителка е на планините, горите и зверовете.
След като теренът "Форум Север" бъде проучен ще се изготви проект за реставрация, консервация и експониране, като ще бъде социализиран и приобщен към останалия археологически комплекс. Там се предвижда изграждане на стълба и пътека, която да свързва Епископската базилика с градския площад, поясни още археологът./РУМ/