Фестивал "Заедно за климата" ще се състои на 11, 12 и 13 октомври в Перник

Фестивал "Заедно за климата" ще се състои на 11, 12 и 13 октомври в Перник

BOBSTH 16:21:31 10-10-2019
RM1619BO.022
Перник - фестивал

Фестивал "Заедно за климата" ще се състои на 11, 12 и 13 октомври в Перник


Перник, 10 октомври /Елка Робева,БТА/
Фестивал "Заедно за климата" ще се състои на 11, 12 и 13 октомври в Перник. Това съобщиха организаторите на проявата - "Грийнпийс" - България и сдружение "Дишай, Перник". Събитието цели да привлече вниманието към бъдещото развитие на миньорския град след въглищата, благодарение на новите технологии и в частност - възобновяемата енергия.
Ще бъде представена "Визия за чиста енергия на Перник 2020 - 2030". Според авторите на документа осигуряването на електро- и топлоенергия за града е възможно и без жителите да правят тежкия избор между въглища и отпадъци като основно гориво за ТЕЦ "Република".
"Заедно за климата" започва утре с прожекция на филми, както и с изложба от откритите мини в Двореца на културата в града. Освен обсъждането на "Визия за чиста енергия на Перник", в събота ще има велошествие, предвидени са и посещения на Музея на минното дело. За малките са подготвени игри и пиеси в градския парк.
В неделя вечерта популярни изпълнители ще изнесат концерт на централния площад "Кракра".
Сутрин и вечер през уикенда е ангажиран специален климатичен вагон, който ще превозва хората от Централна гара - София до Перник. Влакът, както и всички събития в рамките на "Заедно за климата", сa с вход свободен за всички посетители.

/РУМ/