Доброволци са измервали замърсяването с азотен диоксид в столицата през четирите летни месеца

BOBSTH 14:39:31 10-10-2019
MM1436BO.020
чистота - въздух - азотен диоксид

Доброволци са измервали замърсяването с азотен диоксид в столицата през четирите летни месеца


София, 10 октомври /Ирина Симеонова, БТА/
Гражданската организация AirBG е измервала замърсяването с азотен диоксид в столицата през четирите летни месеца. Проби са вземани от 30 места, разположени както край натоварени булеварди и кръстовища, така и в по-големите жилищни райони. Това разказаха на пресконференция Стефан Димитров и Петър Киров от гражданската формация.
Работили са съвместно с Дойче Умвелтхилфе, водеща организация за опазване на гражданите и околната среда в Германия, отбеляза Димитров. Той поясни, че пробите, които са събирали на всеки 30 дни, са изпращани за обработка в швейцарската лаборатория "Пасам".
Проучването е показало, че в райони с висока концентрация на автомобили - висок трафик, кръстовища и булеварди, замърсяването е над допустимите норми и създава реална заплаха за здравето на хората както по улиците, така и работещите наблизо. В големите жилищни квартали и районите, които са далеч от натоварения автомобилен трафик, замърсяването е под допустимите норми.
Резултатите по месеци показват, че през юни при 20 локации няма замърсяване, при две е на границата, а в седем случая нивата са по-високи от годишната норма. През юли при 23 от локациите въздухът е в нормите, а само при шест - нивата на азотен диоксид са по високи от нормата. Киров отбеляза, че през този месец трафикът е наполовина по-малък от обичайното. През следващия месец - август, отново в 20 от случаите въздухът е чист, а в девет - има превишение в нормите на азотен диоксид, като в два от случаите това превишение е два пъти над допустимото. Изследването е продължило до 26 септември, като в последните десет дни е констатирано, че в над 60 процента от пробите има превишение на годишните норми на азотен диоксид. Димитров обаче уточни, че са направили промяна в разположението на пет от местата, от които са вземани пробите - от райони без превишения към по-натоварени места като Лъвов мост и кръговото кръстовище на булевардите "Сливница" и "Васил Левски".
Стефан Димитров посъветва хората, когато са в трафик и се налага да изчакват по-дълго, да изключват двигателя на автомобила, прозорците да са затворени, особено на натоварени улици и кръстовища. Той препоръча да се пътува в ненатоварените часови зони. Към пешеходците Димитров отправи апел да се избягват струпванията на автомобили, както и срещи в близост до улици и кръстовища с много коли. Не се разхождайте и не спортувайте близо до автомобилния трафик, дори да сте в градина или парк, препоръча още той.
Димитров каза, че са направили дискусия с повечето от кандидатите за кметове на София по проблемите на чистотата на въздуха и те са показали висока ангажираност с този проблем.

/ММ/