Пловдив е домакин на първата Международна конференция по изкуствен интелект и Е-лидерство

Пловдив е домакин на първата Международна конференция по изкуствен интелект и Е-лидерство

BOBSTH 12:29:31 10-10-2019
RM1226BO.006
Пловдив - изкуствен интелект - конференция

Пловдив е домакин на първата Международна конференция по изкуствен интелект и Е-лидерство


Пловдив, 10 октомври /Таня Благова,БТА/
Пловдив е домакин на първата Международна конференция по изкуствен интелект /ИИ/ и електронно лидерство /Е-лидерство/, която се провежда в Ивент център "Махатма Ганди".
Форумът преминава под патронажа на еврокомисаря Мария Габриел и бе открит с прочетено нейно послание към участниците. В него тя посочва, че ИИ е технология, която скоро ще бъде ключов елемент от успеха на всяка компания. Бъдещият просперитет на Европа зависи от възприемането и използването на ИИ. Европейската стратегия за ИИ засяга всички ключови аспекти, като се увеличават инвестициите за изследователска дейност, иновации и разгръщане на технологията. В тази връзка в писмото си Мария Габриел казва още, че по програма "Хоризонт Европа" са увеличени средствата за изследвания и иновации, а в частта "Цифровизация и промишленост", която включва ИИ като ключова дейност, са предвидени 15 млрд. евро. Като стимули за бизнеса за възприемането и разгръщането на технологиите на ИИ са предвидени 2,5 млрд. евро по програма "Цифрова Европа". В посланието си еврокомисарят обръща внимание и на етиката в използването на ИИ и посочва, че в тази връзка са разработени насоки за надеждно използване на технологията.
Изкуственият интелект е една информационна технология за моделиране поведението на човека и вземането на решения. Основен проблем за създаването на истински ИИ е проучването на човешкото съзнание, а все още хуманитарните науки не могат да дадат точен отговор на този въпрос, каза пред журналисти академик Васил Сгурев. По думите му тепърва предстои да бъде разрешен въпросът с описването на съзнанието чрез програмни продукти или системи. Необходимо е много време, за да се изучи човешкия мозък, поведението на човека и вземането на решения в критични ситуации. В заключение академик Сгурев каза, че с компютъра може почти всичко, само няма гаранции, че той осъществява същите функции, както човешкото съзнание.
Близо 50 учени и изследователи в областта на високите технологии, сред които и лектори от Турция, Индия и България, участват във форума и приставят своите нови идеи, резултати от научни изследвания, приложения и опит.


/РУМ/