Над 138 милиона лева ще бъдат вложени в подобряване на ВиК-мрежата във Варненско

Над 138 милиона лева ще бъдат вложени в подобряване на ВиК-мрежата във Варненско

BOBSTH 12:11:01 10-10-2019
RM1208BO.004
Варна - ВиК - инвестиции

Над 138 милиона лева ще бъдат вложени в подобряване на ВиК-мрежата във Варненско


Варна, 10 октомври /Мила Едрева, БТА/
Над 138 милиона лева ще бъдат инвестирани в модернизация на ВиК инфраструктурата във Варненско, съобщи днес управителят на водното дружество в крайморския град инж. Валентин Вълканов. Средствата са осигурени от оперативна програма "Околна среда" и собствено финансиране.
В рамките на проекта ще бъдат изградени повече от 22 километра магистрални и довеждащи водопроводи, както и 81 километра канализация в т.нар. вилни зони около Варна. Освен това е планирано и построяването на нова канално-помпена станция.
С изпълнението на проекта ще бъде разрешен проблемът с магистралния водопровод "Варна - Златни пясъци", допълни Вълканов. Той припомни, че в някои от участъците на водопровода загубите на вода достигат до 80 процента.
Изпълнението на отделните участъци от мащабния проект ще бъдат възлагани на различни изпълнители, допълни Вълканов. По думите му предстои обявяването на обществени поръчки, като идеята е реалните строителни дейности да започнат в средата на следващата година.
Вълканов каза още, че изпълнението на новия проект няма да доведе до увеличение цената на водата за потребителите. По думите му има шанс стойността да се запази в настоящия си вид поне до края на 2023 г. Условието е да не бъде вдигана през това време драстично цената на тока.

/РУМ/