"Страшният съд" и "Серьожа е много тъп" завладяват сцената на театъра в Плевен

"Страшният съд" и "Серьожа е много тъп" завладяват сцената на театъра в Плевен

BOBSTH 10:44:31 10-10-2019
IS1042BO.011
Плевен - театър - нов сезон

"Страшният съд" и "Серьожа е много тъп" завладяват сцената на театъра в Плевен


Плевен, 10 октомври /Малин Решовски, БТА/
"Страшният съд" и "Серьожа е много тъп" завладяват сцената на Драматично-кукления театър в Плевен в началото на новия 101 творчески сезон. Това съобщи директорът на театъра Васил Василев.
Той уточни, че не предвижда други премиерни заглавия до края на своя мандат, който е до април следващата година.
Василев режисира пиесата на Дмитрий Данилов "Серьожа е много тъп" в сътрудничество с Константин Вълков - сценограф и автор на костюмите. Музиката е на композитора Милен Апостолов, а мултимедията - на Николай Димитров. В спектакъла са ангажирани актьорите Антъни Пенев, Адриан Филипов, Иван-Александър Дойчев, Емил Николов и Йоана Кирчева. Премиерите са следващата седмица - 16 и 17 октомври, в реновираната камерна зала - сцена "Пан Бурянин".
Само два дни след това е премиерата на "Страшният съд" от Йодьон фон Хорват, създадена под режисурата на Лилия Абаджиева, сценография и костюми - Васил Абаджиев - първа постановка на това заглавие на българска сцена. Екипът изпраща ярко послание към публиката, че съвестта не е най-ожесточеният ни враг, а най-ценният ни дар от Бога. Постановката, която се определя като разтърсваща и шокираща, ще бъде показана на 18 и 30 октомври в голямата зала - сцена "Александър Гюров". В продукцията се изявява екип от 11 актьори, сред които са Васил Витанов, Екатерина Стоянова, Георги Енчев, Роберт Янакиев, Петьо Кръстев, Генадий Николов.
Артистичната трупа на Плевенския театър започва новия сезон с високо признание, получено съвсем наскоро от Международния театрален фестивал в Брест - отличието "Най-добра актьорска трупа", присъдено от авторитетно международно жури, припомни Васил Василев.

/ИС/