Габровски ученици ще се обучават по програмата "Фортисимо в клас"

Габровски ученици ще се обучават по програмата "Фортисимо в клас"

BOBSTH 09:14:01 10-10-2019
IS0911BO.007
Габрово - ученици - музика

Габровски ученици ще се обучават по програмата "Фортисимо в клас"


Габрово, 10 октомври /Жанет Михова, БТА/
Четвъртокласници от четири габровски училища ще се обучават по образователната програма "Фортисимо в клас". Програмата, свързана с класическата музика, ще започне на 14 октомври в основното училище "Ран Босилек", а първото занятие ще води именитият цигулар и директор на програмата "Фортисимо в клас" Хари Ешкенази. Това съобщи Иван Христов от общината.
Проектът предвижда ученици от началното училище "Васил Левски" и основните училища "Ран Босилек", "Неофит Рилски" и "Райчо Каролев" да се срещнат с изявени музиканти и да се докоснат до магията на класическата музика. Целта на програмата е чрез разнообразни подходи децата да се запознаят с основни музикални инструменти oт състава на симфоничния оркестър - цигулка, виолончело, валдхорна, тромпет, китара, ударни инструменти, флейта и кларинет.
Подредени в една учебна година, часовете на програмата са онази добавена стойност, която нагледно разказва за устройството, историята и любопитните факти около създаването на различните музикални инструменти, както и за ролята им в музикалните жанрове - класически и съвременни, обясни Христов. По думите му в основата на занятията са творческото въображение на децата и активното им участие в образователни и развлекателни игри, като всеки участващ може да се докосне до инструмента и да опита за първи път да създаде мелодия. В обучението ще участват музиканти от Габровския камерен оркестър и от Врачанската филхармония, които ще допринесат за оформяне на музикален вкус сред младите хора.
В края на учебната година организаторите предвиждат музикален празник - симфоничен концерт, на който да присъстват децата, взели участие в програмата, техните учители и родители.
Основен вдъхновител на "Фортисимо в клас" е диригентът Максим Ешкенази, който по подобие на инициативите, чрез които над 20 хиляди деца годишно се обучават в Калифорния, пренася тук дългогодишния си опит от САЩ със стремеж да възроди интереса на младата аудитория към класическата музика чрез нетрадиционни преподавателски методи. Фондация "Америка за България" осигурява цялостно финансирането и осъществяването на програмата. Инициативата е подкрепена от Министерството на образованието и науката и от националната програма "Осигуряване на съвременна образователна среда".

/ИС/