Известни пианисти от девет държави ще свирят в България за "Концерт на осем рояла"

Известни пианисти от девет държави ще свирят в България за "Концерт на осем рояла"

BOBSTH 14:15:31 09-10-2019
RM1413BO.021
Пловдив - рояли - концерт

Известни пианисти от девет държави ще свирят в България за "Концерт на осем рояла"


Пловдив, 9 октомври /Таня Благова,БТА/
Шестнадесет известни пианисти от девет държави на три континента ще свирят в България за "Концерт на осем рояла", съобщиха от Фондация "Пловдив 2019".
Музикално събитие, част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019, ще се състои в градовете в София, Пловдив, Варна и Велико Търново. Маестро Томислав Байнов и неговата звездна формация започват турнето на "Осемте рояла" от Пловдив на 16 ноември.
За първи път у нас в Пловдив ще се осъществи концерт с 360 градуса видимост. Pоялите ще бъдат специално озвучени, няма да се разчита само на акустичния звук, така всеки един зрител ще се наслади на концерта по най-добрия начин, се посочва в съобщението.
Турнето на "Осемте рояла" е специално и важно за света на класическата музика, защото е подкрепено от "Щайнгребер" /Steingraebеr/. Германската фирма, с над 200-годишна история, задаваща най-високия стандарт в своята сфера, изпраща 4 от своите шедьоври за музикалното турне. "За първи път в България ще бъде изпълнена Рапсодия в синьо на Гершуин на няколко рояла. Моята транскрипция на това произведение сме я свирили по цял свят с огромен успех. Сега за първи път ще бъде изпълнена в родината ми" е споделил идеологът на проекта маестро Байнов, цитиран в съобщението.
След Пловдив музикалното турне продължава в София /18 ноември/,Велико Търново /21 ноември/ и Варна /23 ноември/, посочват от Фондация "Пловдив 2019".
/РУМ/