Потомци на стари сливенски родове ще се срещнат за 24-та година в Деня на независимостта

Потомци на стари сливенски родове ще се срещнат за 24-та година в Деня на независимостта

BOBSTH 09:41:01 22-09-2019
IS0938BO.002
Сливен - среща - сливенски родове

Потомци на стари сливенски родове ще се срещнат за 24-та година в Деня на независимостта


Сливен, 22 септември /Велина Василева, БТА/
Потомци на стари сливенски родове ще се срещнат за 24-та година в Деня на независимостта. Това съобщиха организаторите от Сдружение "Мати Болгария-Сливен" и Женско дружество "Майчина длъжност" в Сливен. Очаква се да присъстват десетки представители на сливенските родове от цялата страна, като мотото им е "Да съхраним паметта на Сливен, за да го има и утре".
Срещата ще бъде открита от детския камерен ансамбъл на проекта "Музиката вместо улицата" с ръководители Георги Калайджиев и Радка Кусева. Световноизвестният цигулар Георги Калайджиев е концертмайстор на филхармонията в немския град Гийсен, но и създател на проекта "Музиката вместо улицата", който осигурява обучение по класическа музика на деца от ромския квартал "Надежда" в Сливен. Той е тазгодишният носител на награда "Добри Чинтулов" на община Сливен.
На родовата среща потомците ще могат да си купят том втори и трети от сборника "Сливенци. Старите родове", който съдържа материали от фамилните хроники на старите родове и спомени и документални разкази за хората и личностите на Сливен. Том първи, излязъл преди две години, е изчерпан. Със събраните средства от тази вечер той ще бъде преиздаден.
Близо 200 са фамилиите в списъка на старите родове, като сред по-известните са тези на Добри Желязков - Фабрикаджията, много наследници има Чинтуловият род, както и родът на Хаджи Димитър, фабрикантските фамилии като Саръиванови, Калови, Недеви и други. Списъкът постоянно се актуализира, за да бъде включен един род, за него трябва да има писмени данни, че е съществувал по време на Възраждането.

/ИС/