Есенното изобилие на Търговищкия край беше представено на традиционен събор

Есенното изобилие на Търговищкия край беше представено на традиционен събор

BOBSTH 17:48:01 21-09-2019
IS1746BO.011
Търговище - общински празник

Есенното изобилие на Търговищкия край беше представено на традиционен събор


Търговище, 21 септември /Боряна Димитрова, БТА/
Есенното изобилие на Търговищкия край и трудолюбието на местните хора бе представено днес на традиционен събор. Проявата събра в землището на село Осен жители на общината и региона.
Представители на 14 читалища разположиха разнородни кътове на поляните край селото. В 11 от тях са изложени плодове и зеленчуци под общ надслов "Есенното изобилие на Търговищкия край". С подредени битови кътове "традиции от миналото" възродиха самодейци от други три читалища. За вложения труд, старание и ентусиазъм участниците получиха награди от ръководството на Община Търговище.
Трудолюбието на местните хора и плодовете от земеделската работа бяха "измерени" и в състезанието за най-тежка тиква. В него се включиха 12 стопани от различни населени места на общината. Журито определи за победител Недялко Недялков от село Давидово, който е отгледал в домашното си стопанство тиква с тегло от 26.5 кг.
В програмата на празника "Под крушата на Осенската поляна" имаше още инициативи - "Микрофонът е вас" и "Хоро се вие". В тях любителите на българския фолклор имаха възможност за изява, а изпълненията им повдигнаха настроението на празнуващите.
С празника търговищенци почетоха Деня на Независимостта. Проявата е традиционна за община Търговище и се провежда всяка година по повод 22 септември. Тук бяха и областният управител Митко Стайков и заместникът му Панайот Димитров, кметът на общината Дарин Димитров./ИС/