Международният фестивал "Балканска черга" започна днес в кюстендилското с. Шишковци

Международният фестивал "Балканска черга" започна днес в кюстендилското с. Шишковци

BOBSTH 17:13:02 21-09-2019
IS1711BO.009
с. Шишковци, общ. Кюстендил - фестивал - занаяти

Международният фестивал "Балканска черга" започна днес в кюстендилското с. Шишковци


с. Шишковци, община Кюстендил, 21 септември /Елица Иванова, БТА/
Международният фестивал "Балканска черга" започна днес в кюстендилското с. Шишковци. Фестивалът на занаятите, традициите и обичаите от трите съседни държави - Северна Македония, Сърбия и България, ще продължи три дни - до 23 септември.
Официалното откриване на деветото издание на фестивала беше днес в центъра на село Шишковци, където са изградени сцена за фолклорни ансамбли и изпълнители, създадена е къща за занаяти, а в шатри местни занаятчии предлагат свои произведения. Открита беше и изложба-базар на картини от местни художници, тъкани черги и местна селскостопанска продукция.
В изградената за празника Къща за занаяти днес беше демонстрирано производството на мътеница, сирене, извара и масло, чрез стара традиция за обработка.
Утре наши сънародници от Босилеград ще направят демонстрация на приготвяне на качамак. Нагледно ще бъде представен и пътят на житото от нивата до зелника. Предвидено е и изложение на зелници. През третия ден на фестивала ще се състои традиционният турнир по борба, а най-силните мъже и жени ще покажат умения в дърпане на въже.
"Очакваме над 3000 участници във фолклорната програма. Празникът днес продължава частично и в Босилеград, Сърбия, където отбелязват Малка Богородица, разказа главният организатор Борислав Крумов. Той посочи още, че кулинари от Босилеградско ще демонстрират и традиционна за района им каша, приготвяна с брашно и червен пипер.
"Балканска черга е колоритно събитие, на което всеки може да чуе, да види, да опита. Предлагат се различни вкусове, традиционни ястия, напитки. Всеки може и да участва в различните състезания", разказа още Крумов./ИС/