С много настроение, кулинарни изкушения и занаяти започна Българският фестивал на сливата в Троян

С много настроение, кулинарни изкушения и занаяти започна Българският фестивал на сливата в Троян

BOBSTH 13:42:01 21-09-2019
GI1339BO.028
Троян - Фестивал на сливата

С много настроение, кулинарни изкушения и занаяти започна Българският фестивал на сливата в Троян


Троян, 21 септември /Даниела Балабанова, БТА/
С много настроение, кулинарни изкушения и занаяти започна Българският фестивал на сливата в Троян. Началото на тридневния празник бе дадено с шествие по централната улица на града до площад "Възраждане", в което се включиха участници в събитието, официалните гости и граждани.
Фестивалът бе открит от кмета на община Троян Донка Михайлова. "Много се радваме, че за пореден път сме тук заедно, за да отбележим най-хубавото, което ние, троянците, имаме - любовта към планината, уважението към плодовете на нашата земя, свързаността ни с традициите и нашето истинско, неповторимо троянско чувство за хумор. Тази година се опитахме в празника да вложим малко повече модерност и ще видите много повече любов към България и Троян", заяви Михайлова. Тя връчи символа на Фестивала - синята слива, на Иван Чакъров, директор на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) в село Орешак, където също ще бъдат посрещани гостите тези дни с много изненади и концерти.
По традиция празникът продължи със запалване на казана за варене на ракия. Тазгодишният главен майстор е директорът на Националната гимназия по приложни изкуства в Троян Илиян Илиев. "Добър художник, човек с голямо сърце, който успя да върне славата на едно от най-традиционните троянски училища", посочи кметът.
По думите на Илиев това е признание за огромния труд, който човек полага. Той е щастлив, че всичко това, което е на векове, изконно българско, е живо, развива се и се надгражда.
От 20 години Минко Петров от село Бели Осъм изварява сливовата ракия в центъра на града по време на Фестивала. Той използва традиционен стар казан. Според него за да стане най-добрата троянската ракия, трябва плодовете да са достатъчно узрели и здрави, материалът добре да ферментира и да не се слага захар в него.
Освен троянска сливова ракия, посетителите на празника могат да опитат и телешки кебап със сини сливи, както и мармалад от сливи и традиционното за Троянския край сватбарско жито.
В Троян и Орешак празникът продължава с концерти, кулинарни изкушения, приготвени от местни майстори, арт работилници и демонстрации.

/ГИ/