"Със сабя френгия, с пушка бойлия..." е мотото на най-новата изложба в Етнографския музей в Пловдив

"Със сабя френгия, с пушка бойлия..." е мотото на най-новата изложба в Етнографския музей в Пловдив

BOBSTH 16:12:31 11-09-2019
GI1610BO.039
Пловдив - Етнографски музей - изложба

"Със сабя френгия, с пушка бойлия..." е мотото на най-новата изложба в Етнографския музей в Пловдив


Пловдив, 11 септември /Дима Шопова, БТА/
"Със сабя френгия, с пушка бойлия..." е мотото на най-новата изложба в Етнографския музей в Пловдив, която ще бъде открита на 13 септември. Експозицията е част от програмата на НОЩ Пловдив. Това съобщиха от пресцентъра на музея. Изложбата ще може да бъде видяна до 30 ноември.
През епохата на Възраждането Пловдив е един от най-големите занаятчийски центрове, прочут е и със занаяти като тюфекчийство (пушкарство), бучакчийство (ножарство), абаджийство - дейности свързани пряко с войската и нуждите на империята. Като част от това във фонда на музея се съхраняват старинни оръжия, които са истински произведения на изкуството и гордост за занаята, твърди Грозделина Саватинова, уредник в музея.
Изложбата ще покаже богато украсени пищови и пушки кремъклии - бойлии, шишанета, арнаутки, както и различни видове хладни оръжия - ятаган, килидж, шамшир и сабя. Оръжейният занаят е популярен и дълговечен по нашите земи, въпреки, че след Гръцката завера (1821 г.) султанът забранява да се работи от "раята". Производството не прекъсва, а само става анонимно за българските майстори, припомня историкът. По думите й сред атрактивните експонати е двуцевна ловна пушка и снаряжението й, изработена от известния чешки майстор А. В. Лебед (Прага) през 1850 г.
Всички експонати са богато украсени със седеф, корали, полускъпоценни камъни, метални розети, мотиви и надписи от благородни метали. Често последната дума за украсата на оръжията - огнестрелни или хладни, са имали златари и гравьори. Символите пък ни показват една невероятна смесица между флоралните елементи от Ориента, бароковите изблици от Европа и животинските образи, познати от Античността и Средновековието по българските земи. С право този стил се определя като "балкански барок" - разпознаваем и индивидуален.
Екипът на Етнографския музей си поставя за цел да накара посетителя да преосмисли досегашното възприемане на оръжието, като символ на господство и власт и да го види като апотропей/пазител на притежателя му и заобикалящите го. То е скъпа и естетически издържана вещ, която показва социалното положение и статус на неговия собственик. Изобразените зооморфни и митични персонажи са натоварени с различни послания за земния и небесния свят, свързани с вярата в безсмъртието на душата. Често чрез изображението се пожелават качествата на пресъздадения образ или се изписват предпазни заклинателни формули, които да отклоняват по магичен път нещастието.
/ГИ/