С премиерния спектакъл "По-полека" в Пловдив започва Международният театрален фестивал "Сцена на кръстопът"

С премиерния спектакъл "По-полека" в Пловдив започва Международният театрален фестивал "Сцена на кръстопът"

BOBSTH 15:33:01 11-09-2019
GI1531BO.035
Пловдив - театър - фестивал

С премиерния спектакъл "По-полека" в Пловдив започва Международният театрален фестивал "Сцена на кръстопът"


Пловдив, 11 септември /Дима Шопова, БТА/
С премиерния спектакъл "По-полека" на Пловдивския драматичен театър, тази вечер в Пловдив започва 23-ият Международен театрален фестивал "Сцена на кръстопът". В следващите дни - до 21 септември, ще има представления в двете зали на театъра, както и в салона на Кукления театър. Това съобщиха организаторите на фестивала при представяне на програмата днес.
В програмата на "Сцена на кръстопът" са включени 22 представления на 12 трупи от цяла България, както и на гости от Украйна и Унгария. За финал организаторите са оставили постановката "Актрисата", в която играят основателят и арт директор на фестивала Стефан Данаилов в тандем с Аня Пенчева.
Фестивалът тази година е под мотото "Театъра: невъзможното" и се осъществява с финансовата подкрепа на община Пловдив и Министерство на културата.
Концерт по повод 80-годишнината от рождението на Тодор Колев ще зарадва почитателите на големия актьор на 21 септември в Драматичния театър в рамките на фестивала "Сцена на кръстопът". "За Тодор Колев" е проект на Камен Донев, в който той, заедно със свои съученици и приятели, ще представи спомени и разкази от първо лице, както и избрани песни на големия български артист и вдъхновител.
В рамките на театралния форум ще бъдат представени книгите "Театрална география, история, личности" на Стефан Янков, "Комедиите на Шекспир между Ерос и Танатос" от д-р Петър Кауков, "Театралният път на режисьора Слави Шкаров" от Йордан Георгиев и книгата "Аз| Остава" за група Остава. Ще видим и селекция от най-добрите сценични плакати на Радослава Боор със заглавие "Плакатът: Радост&Слава".
Заместник-кметът на Пловдив Александър Държиков поздрави организаторите по повод началото на 23-тото издание и отбеляза, че фестивалът, който е традиционна част от Културния календар на града, става все по-интересен, с все по-висок рейтинг и все по-очакван от пловдивската публика. Като доказателство посочи фактът, че билетите за голяма част от представленията свършват за ден.

/ГИ/