Нова програма осигурява финансиране на културни събития и в малките селища

Нова програма осигурява финансиране на културни събития и в малките селища

BOBSTH 14:58:31 11-09-2019
MM1456BO.038
Варна - култура - програма

Нова програма осигурява финансиране на културни събития и в малките селища


Варна, 11 септември /Мила Едрева, БТА/
Нова програма, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство с държави донори Исландия, Норвегия и Лихтенщайн, ще даде възможност да се повиши достъпът до културни събития и за хората от малките селища в страната, каза днес във Варна зам.-министърът на културата Амелия Гешева. Тя представи подробности по програмата на работна среща, организирана от Областния информационен център в крайморския град.
Програмата "Културно предприемачество, наследство и сътрудничество" е с общ бюджет от 10 милиона евро и има три приоритетни оси, като по едната вече могат да бъдат представяни проекти, уточни Гешева. По думите й срокът за кандидатстване е до 3 декември. Общият бюджет е над 1,5 милиона евро. Проектите могат да бъдат на стойност от 50 000 до 200 000 евро и за срок от 6 до 24 месеца.
За финансиране могат да кандидатстват общини, културни институти и неправителствени организации, допълни Гешева. По думите й съфинансиране от 10 процента е предвидено само за гражданските организации. Проектите трябва да бъдат насочени към подобряване достъпа до изкуства и култура, като целта е да се преодолее настоящият дисбаланс събитията да се провеждат основно в централните части на големите градове.
През следващата година ще бъде открита нова покана за кандидатстване за финансиране по програмата, допълни Гешева. Тя уточни, че представянето на проектите вече ще става чрез системата ИСУН. Програмата ще действа до 2024 година.

/ММ/