Оригиналните мозайки на Епископската базилика в Пловдив са готови за посетители, отварят експозицията през ноември

Оригиналните мозайки на Епископската базилика в Пловдив са готови за посетители, отварят експозицията през ноември

BOBSTH 14:30:31 11-09-2019
GI1428BO.026
Пловдив - Епископска базилика - сграда

Оригиналните мозайки на Епископската базилика в Пловдив са готови за посетители, отварят експозицията през ноември


Пловдив, 11 септември /Дима Шопова, БТА/
С бързи темпове напредва строителството на сградата, която ще покрие Епископската базилика на Филипопол в Пловдив и ще я направи достъпна за туристите. Проектирането и строителството на сградата и експозициите се финансира от Фондация "Америка за България", а площадът и техническата инфраструктура се изграждат от община Пловдив. Предвиждат се предпремиерни събития за 26 септември, а официалното й откриване се планира за 7 ноември. Това каза за БТА арх. Жени Танкова, ръководител на археологическите проучвания. В момента оригиналните мозайки на обекта са покрити и защитени, а строителните дейности са съобразени с разкритата археология и особеностите на терена, видя репортер на БТА.
Разкопките са проведени на два етапа, като най-интензивни са от 2106 година. По думите на Танкова това е един уникален археологически паметник, най-голямата разкрита у нас раннохристиянска базилика - 4-6 век и много впечатляващото е, че цялата е застлана с подови мозайки от два пласта, добавя археологът. По думите й там има и много интересни и ценни археологически детайли и структури, като едно от последните е мраморна стела /епиграфски паметник с надпис/ от времето на императорите Валериан и Галиен. Той е разчетен от епиграфа Николай Шаранков и е благодарствен надпис затова, че са се спасили, най-вероятно оцелели след готските нашествия.
Фасадата ще има плътна и ажурна част, като остъкляването на ажурната част ще включва матови стъклени панели с височина до 7 метра. Покривът на базиликата ще бъде изграден като зелено пространство с минерални елементи, а оформлението му ще напомня за съществувалата на това място до 60-те години на 20 век малка жилищна група, известна като католическия квартал.
В центъра на експозицията ще бъдат двата уникални пласта мозайки и архитектурните артефакти, намерени на мястото. Стремежът е Пловдив да получи обект на световно ниво, който да стане една от главните туристически забележителности заедно с намиращите се в близост католическата катедрала "Свети Лудвиг" и православния храм "Света Петка".


/ГИ/